Srbija i Balkan

Vučić: Saglasan sam sa Berbokovom, ne znam što su nam onda sipali otrov 1999.

Ne može se otrovom boriti protiv otrova, za to je potreban protivotrov, poručuje predsednik Srbije
Vučić: Saglasan sam sa Berbokovom, ne znam što su nam onda sipali otrov 1999.© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je stoprocentno saglasan sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok u oceni da je najveći otrov za čovečanstvo nasilno menjanje granica.

"Što su nam onda sipali otrov 1999? Samo mi to nije jasno, na to još nisam dobio odgovor", rekao je Vučić.

Kako je dodao, oni misle da su to različiti periodi pa da je nasilno menjanje granica tada bio lek, a sada nije.

Ne može se otrovom boriti protiv otrova, za to je potreban protivotrov, poručio je predsednik Srbije.

Dodao je da je Analena Berbok mnogo važna i da on, za razliku od drugih, misli da je ona veoma inteligentna.

"Mi moramo da razumemo da se nalazimo u svetu u kojem neće da nas slušaju, ponekad se prave da nas ne čuju, upravo zbog 1999. godine", kaže Vučić.

Podsetio je da se bliži godišnjica NATO agresije, koju obeležavamo, ne kao godišnjicu intervencije, već kao godišnjicu agresije.

Poručuje da, osim što će tada emocije da nam bujaju, i da se setimo da su nam bacili otrov i otimali teritoriju jednoj suverenoj i nezavisnoj zemlji, moramo da gledamo kako da čuvamo našu zemlju.

Vučić je dodao da je veoma zabrinut jer smatra da će biti mnogo teže vreme u svetu, posebno se osvrnuvši na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona da zemlje zapada pošalju vojsku u Ukrajinu.

Podsetimo, Berbokova je tokom susreta sa članovima Predsedništva BiH i ministrom spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedinom Konakovićem posebno govorila o, kako je navela,"secesionističkom narativu".

Šefica nemačke diplomatije posebno se osvrnula na "secesionističke fantazije", ali, iako su to mnogi očekivali, nije pomenula kako na Balkanu takve snove sanjaju najčešće u Prištini.

image