Srbija i Balkan

Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Ko to tamo juriša na Krimski most?

Gost u novoj epizodi "Lokomotive" je istraživač sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu Nikola Marković
Nova epizoda podkasta "Lokomotiva": Ko to tamo juriša na Krimski most?

Autori podkasta "Lokomotiva" Tiosav Purić i Marko Nikolić u prvom delu emisije su analizirali buduće predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je i zvanično postalo gotovo izvesno da će Donald Tramp i Džo Bajden ponovo biti suparnici 5. novembra nakon "super utorka" - najbitnijeg unutarstranačkog dana za glasanje.

Takav rasplet možda i nije preveliko iznenađenje, ali je zato ostavka Viktorije Nuland iz američke vlade mnoge iznenadila jer dolazi nakon više od trideset godina aktivnog zalaganja za vojne agresije i bombardovanja širom sveta.

Nulandova je bila jedna do glavnih kreatorki agresije na SR Jugoslaviju, a kao savetnica za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država bila je zagovornik rata u Iraku, a kasnije i ideje da se NATO proširi na Ukrajinu i Gruziju, što je dovelo do rata u Ukrajini.

Burno je i sa evropske strane Atlantika, nakon što je potvrđena autentičnost audio snimka nemačkih generala koji dogovaraju napad na Krimski most i izjave predsednika Francuske da bi se trupe zemalja NATO članica mogle naći u direktnom sukobu sa Rusijom, a na šta je ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, odgovorio osmehom.

Razloga za smeh i radost ove nedelje imao je i Džordž Galovej, britanski političar škotsko-irskog porekla koji se vratio u britanski parlament nakon što se kandidovao u konkurenciji lokalnih kandidata laburista i konzervativaca, dok je britanski premijer Riši Sunak čuvši tu vest istog momenta sazvao konferenciju za štampu ispred Dauning strita i izjavio da je Galovej opasnost po britansku demokratiju.

U drugom delu emisije autori podkasta su razgovarali sa Nikolom Markovićem, istraživačem sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu o posledicama sukoba između Izraela i Palestine šest meseci od početka rata, kako su Sjedinjene Američke Države postale izolovane u međunarodnim odnosima, kakav položaj zauzimaju arapske zemlje u ovom sukobu, šta se menja nakon objavljivanja audio transkripta razgovora nemačkih visokih oficira o planovima za napad na Krimski most, kao i šta bi pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima mogla da promeni u Sjedinjenim Državama.

Marković je istakao da intenziviranje sukoba između Izraela i Palestine kreće još od 2021. godine, kao i da je arapski svet podeljen po pitanju rata u Gazi.

"Problem arapskih zemalja kroz istoriju je nejedinstvo, Egipat nije u situaciji da vojno interveniše u Gazi jer postoji strah od egipatskih političkih elita da bi širi sukobom sa Izraelom doveo do kraha egipatske ekonomije", poručio je Marković.

 "Lokomotiva" podkast se emituje svake subote u 20 časova na jutjub kanalu i sajtu RT Balkan.

image
VV inauguration
banner