Srbija i Balkan

Osiromašeni uranijum nije štetan? "To su ruske laži"

U tekstu objavljenom u "Hilu" autori pokušavaju da objasne Zapadu, ali i Srbima kako da se "odbrane" od Rusa koji su pred Savetom bezbednosti UN želeli da iznesu istinu o trovanju Srbije
Osiromašeni uranijum nije štetan? "To su ruske laži"Getty © Darko Bandic/Newsmaker

Američki konzervativni list "Hil" pridružio se ovih dana kampanji Zapada koji pokušava da nas ubedi da ono što je NATO uradio 1999. godine nije bila agresija, već da je NATO tada samo "intervenisao u cilju zaustavljanja kršenja ljudskih prava nad albanskim stanovništvom na Kosovu".

Autori ovog teksta su Ivana Stradner, po poreklu Srpkinja, a po opredeljenju dopisnica "Kijev posta" kao i savetnica Fondacije za zaštitu demokratije iz Vašingtona, poznata i kao saradnica nekadašnjeg šefa američke Odbrambene obaveštajne agencije Dejvida Šeda, i Mark Montgomeri, takođe iz Fondacije za zaštitu demokratije.

Oni su naime bili žestoko uznemireni zahtevom Rusije da se pred Savetom bezbednosti UN diskutuje o NATO agresiji nad Srbijom, ili, kako na Zapadu vole da zovu 78 dana bombardovanja suverene države - "humanitarnoj intervenciji".

"Ovo će pokrenuti još jedan krug ruskih dezinformacija o navodnoj agresiji NATO-a na Srbiju, najbližeg saveznika Moskve na Balkanu. Ovo je deo napora Kremlja da naslika NATO i Sjedinjene Države kao neprijateljske aktere, čime se opravdava sopstvena agresija Rusije protiv Ukrajine i drugih evropskih zemalja", kažu autori ovog teksta poručujući Zapadu kako treba da uzvrati, i to ne samo "pobijanjem ruskih dezinformacija, već i okretanjem ploče protiv Moskve".

Možda zbog toga što je teško pobiti činjenice o "aktu agresije i divljaštva", kako je bombardovanje Srbije nazvao ruski lider Vladimir Putin?

U tom slučaju, nije trebalo da se uopšte upuštaju u dalju argumentaciju, jer, zaista je nemoguća misija ono što su pokušali - da osiromašeni uranijum predstave kao neškodljiv.

"Moskva i Beograd optužuju NATO da je zatrpao bojno polje municijom koja sadrži osiromašeni uranijum, za koji tvrde - bez naučnih dokaza - da je doprineo porastu stope raka", "edukuju nas stručnjaci" iz Fonda za zaštitu demokratije.

Dokaze o štetnosti uranijuma u vidu enormnog povećanja onkoloških oboljenja Srba i Albanaca, ali i činjenice da je više od 300 NATO odnosno italijanskih vojnika do sada umrlo zbog izloženosti osiromašenom uranijumu – autori ovog teksta ne priznaju.

Dogmatski veruju samo u ono što kažu njihovi prijatelji iz Alijanse - zato i ne pokušavaju da nađu dokaze za tezu da je ova vrsta uranijuma "neškodljiva". To se prihvata kao aksiom.

NATO nije agresor, kažu nam autori teksta u "Hilu" dodajući da ovu Alijansu "pacifista" samo Rusija tako predstavlja.

Autori teksta nas dalje obaveštavaju kako SAD i njihovi saveznici ne mogu sebi priuštiti da budu pasivni pred "ruskim lažima". 

Jer, istina je za njih samo jedna – ona koju svedoče lažni proroci iz Vašingtona, Brisela i drugih srbofobnih i rusofobnih delova sveta.

I ta i takva istina treba da se servira Srbima, koji su, kako oni pokušavaju da nas ubede "obmanuti" istorijom kojoj su svedočili.

"Zapadne poruke treba da podsete proruske Srbe da istorija pokazuje da je Rusija nepouzdan saveznik. Uprkos obećanjima Moskve o podršci i bratstvu i njenim naporima da gurne Srbiju u novi sukob sa Kosovom i NATO-om, Rusija zapravo verovatno neće mnogo pomoći Beogradu", uveravaju oni.

Da bi se suprotstavile "neosnovanim optužbama" Rusije da NATO izaziva rak preko osiromašenog uranijuma, zapadne informativne operacije, savetuju Stradnerova i Montgomeri, treba da naglase "istoriju programa biološkog oružja Rusije, a Zapad bi takođe mogao da primeti uticaj nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. na Jugoslaviju".

"Dok Rusija pokreće svoju najnoviju kampanju dezinformacija protiv NATO-a, vreme je da Zapad preokrene situaciju i odnese borbu protiv Kremlja. Podsetite promoskovske Srbe da im sa prijateljima poput Putina ne trebaju neprijatelji", ukazuju autori teksta u "Hilu".

image
VV inauguration
banner