Srbija i Balkan

Film o NATO agresiji na SR Jugoslaviju: Alijansa koristila zabranjeni osiromašeni uranijum (VIDEO)

RT internešnel snimio je dokumentarni film o NATO agresiji na SR Jugoslaviju, koji se pre svega bavi pitanjem posledica osiromašenog uranijuma koji je korišćen u napadu

Povodom 25 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju, ekipa RT internešnel snimila je kratak film o godišnjici, podsećajući da je tada Alijansa koristila rakete sa osiromašenim uranijumom.

Tokom 78 dana agresije, na SR Jugoslaviju bačeno je 15 tona osiromašenog uranijuma, uglavnom na prostoru Kosova i Metohije i Pčinjskog okruga.

U filmu govore Stojadin Diča koji je učestvovao u razminiranju kod Vranja, koji je rekao da su sve njegove kolege koje su radile na istom poslu preminule od raka, kao i da se on leči. Snimljen je i razgovor sa Gradimirom Jovanovićem koji je predsednik Udruženja žrtava uranijuma, jednog u Srbiji.

O tome kako osiromašeni uranijum izaziva malignitet govorila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

A, o tome kako iznutra razmišlja američka vojska, koja uprkos znanju o štetnosti osiromašenog uranijuma koristi takvo oružje, govorio je penzionisani američki oficir Džozef Hikman.

Gledaoci mogu da čuju i šta kažu italijanski lekari koji su se bavili ovim pitanjem, ali i advokati koji zastupaju žrtve NATO bombardovanja.

image
VV inauguration
banner