Srbija i Balkan

"Volstrit džornal" protiv Srbije i Rusije: "Vučić i Putin žele da zapale Balkan"

Autori teksta u poznatom američkom listu pozivaju na kaznene mere protiv Srbije, kao i na pružanje pomoći Prištini u borbi protiv "srpske agresije"
"Volstrit džornal" protiv Srbije i Rusije: "Vučić i Putin žele da zapale Balkan"Getty © Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency

Dok su sve oči uprte na Ukrajinu, nedavni sukobi između Srbije i Kosova ponovo su zapalili etnički konflikt na prostoru bivše Jugoslavije - za šta je kriva i Rusija, pišu istraživači u Fondaciji za odbranu demokratije Ivana Stradner i Mark Montgomeri, penzionisani admiral Mornarice SAD.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je iskren u svojim namerama da oslabi NATO i obnovi istorijske granice Rusije. Ali dok ruske trupe "trpe gubitke u Ukrajini", Moskva može mnogo da dobije podsticanjem sukoba u drugim delovima Evrope, pišu oni u analizi za "Volstrit džornal".

Prava regionalna kriza bi Kremlju dala priliku da stekne lokalni uticaj kroz trgovinu oružjem i posredovanje, dok bi skrenula pažnju sa Ukrajine i dala Rusiji uticaj na zapadne lidere, dodaju Stradner i Montgomeri.

Zapadni Balkan je, navode, savršen kandidat za tako nešto. "Kosovo" i Bosna i Hercegovina nisu članice NATO-a, dok Srbija pokušava da oponaša koncept "ruskog sveta" kroz sopstveni "srpski svet", navode Stradnerova i Montgomeri.

Oni podsećaju da je Srbija podigla stepen gotovosti svoje vojske nakon okršaja "srpskih demonstranata i međunarodnih mirotvoraca, kada je povređeno 90 pripadnika NATO osoblja". Reč je o "kremljolikom" postupku korišćenja etničkih tenzija za opravdanje vojnih akcija, dodaju autori.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kako navode, još jednom oponašao Putina kada je krajem septembra "trideset teško naoružanih etničkih Srba, navodno opremljenih od strane Srbije i povezanih sa Vučićem, napalo pripadnike kosovske policije".

Srbija je to iskoristila kao izgovor za razmeštanje trupa nedaleko od "Kosova", dok su američki zvaničnici bili zabrinuti da se "sprema srpska vojna intervencija", tvrde Stradnerova i Montgomeri.

Srpska vojska se kasnije povukla sa adminstrativne linije, ali autori teksta u "Volstrit džornalu" tvrde da je "očigledno da Beograd i Moskva pripremaju novu kampanju nasilja i provokacija za 2024. godinu".

Pored "Kosova", Stradnerova i Montgomeri navode i da se Bosna i Hercegovina nalazi "na ivici kolapsa". Tamo je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da bi taj entitet mogao da se otcepi, što bi moglo da "raspali etničko nasilje" koje je odgovorno za smrt više od 100.000 ljudi tokom Rata u BiH devedesetih godina.

Autori teksta pozivaju zapadne zemlje da "stave fokus na Zapadni Balkan i poboljšaju vojnu komunikaciju sa Kosovom", kao i da bi "koalicija voljnih NATO članica" trebalo da se obaveže da će podržati Prištinu ako "Srbija i Rusija sprovedu agresivne korake na Balkanu".

SAD i EU se pozivaju na uvođenje sankcija protiv zvaničnika koji "podrivaju bezbednost na Zapadnom Balkanu", dok bi NATO trebalo da rasporedi timove za borbu protiv hibridnih pretnji, kako bi se borili protiv "ruske i srpske propagandne kampanje".

Mark Montgomeri je, inače, nekadašnji admiral američke mornarice, a radio je i u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD. 

Ivana Stradner je i specijalna dopisnica "Kijev posta", a ranije je pisala i tekst za "Forin afers" sa nekadašnjim vršiocem dužnosti direktora američke Odbrambene obaveštajne agencije (DIA, obaveštajna služba Pentagona) Dejvidom Šedom.

image