Srbija i Balkan

Zašto je Nestorovićev pokret promenio ime?

Od najvećeg izbornog iznenađenja, preko raskola koji umalo nije prerastao u rijaliti program, do novog imena – tako je tekla evolucija političke grupe poznatog pulmologa Branimira Nestorovića
Zašto je Nestorovićev pokret promenio ime?© Antonio Ahel/ATAImages

Prošlo je više od mesec dana otkad se raspao pokret "Mi – Glas iz naroda" koji su osnovala sedmorica intelektualaca. Neočekivani izborni uspeh kao da je iznenadio i njih same, pa nisu uspeli na najbolji način da izađu na kraj sa osvojenim poslaničkim i odborničkim mandatima. 

Od osnivača, uz poznatog pulmologa Branimira Nestorovića, ostao je samo Aleksandar Pavić.

Poslanički klub u Skupštini Srbije nije ni stigao da se formira, a grupa se već podelila na dva dela. U Skupštini Beograda niko nije hteo u vlast sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, zbog čega su izvesni novi izbori.

Tek što je u javnosti utihnula priča o raskolu koji je danima punio televizijske emisije, stigla je vest o novoj promeni. Nestorovićeva grupa odlučila je da od sada nosi ime "Mi – Snaga naroda prof. dr Branimir Nestorović".

Zašto su izabrali baš taj naziv, ko ga je predložio i šta dalje planiraju, pitali smo poslanika Aleksandra Pavića.

Prvo smo bili glas, a pokazali smo snagu posle izbora kad smo prošli kroz razna iskušenja, odatle razlog za ovo ime, pojašnjava Pavić za RT Balkan.

"Odoleli smo raznim pritiscima i unutrašnjim previranjima, osetili smo snagu i da nismo samo glas. U pitanju je jedna prirodna evolucija", kaže Pavić.

Na pitanje kako su odlučili da izaberu baš ovaj naziv i ko mu je kumovao, Pavić odgovara da je do njega došlo spontano u toku razgovora.

"Poslanica Jelena Pavlović je rekla mi smo sad snaga, nama se to dopalo i tako je na kraju i bilo", napominje Pavić.

Imajući u vidu da još nisu formalno osnovali stranku, pokret će za sada promeniti ime poslaničkog kluba u Skupštini Srbije.

Kako bi se razlikovali od druge grupe kojoj je ostalo ime "Mi – Glas iz naroda", Pavić kaže da će još neko vreme zadržati u nazivu ime svog nosioca liste – Branimira Nestorovića.

"Pre ovoga se nismo razlikovali uopšte, i mi i oni smo bili glas iz naroda. Ovo je ipak pomak. Zadržali smo ovo 'mi' da ne bi bio radikalni raskid sa prošlošću, pogotovo što mi nemamo medije gde bismo mogli da razglasimo da svi znaju da se desila promena, kao što je to bilo kad je od Srpske radikalne stranke nastala Srpska napredna stranka", kaže Pavić.

Dve političke opcije mogle bi da se nađu u političkom okršaju već 2. juna kada bi trebalo da budu održani novi beogradski izbori. Na osnovu izbornih rezultata videće se kome je ostalo ime, a kod koga je snaga.

image
VV inauguration
banner