Srbija i Balkan

Makron objavio na ćirilici: Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije

Nije prvi put da se Makron trudi da se obrati građanima Srbije na srpskom jeziku. Isto je učinio i u Beogradu 2019. godine kada je održao govor na srpskom
Makron objavio na ćirilici: Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije© Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Parizu, da je njegova zemlja posvećena evropskoj budućnosti Srbije, koja se sada piše.

"Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije, budućnosti koja se sada piše", naveo je Makron u objavi na društvenoj mreži Iks koju je napisao na francuskom i srpskom jeziku.

Ovo nije prvi put da se Makron trudi da se obrati građanima Srbije na srpskom jeziku. Isto je učinio i pri poseti Beogradu 2019. godine kada je održao govor na srpskom.

Makron je sinoć, tokom zajedničkog obraćanja sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj, rekao da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji i pozdravio "vrlo jasne izbore" koje je Srbija donela u poslednjim mesecima i danima u geopolitičkim okvirima.

Makron je dočekao predsednika Vučića u Jelisejskoj palati uz najviše državne počasti i uz prisustvo Republikanske garde.

Vučić je prisustvovao svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio Makron, nakon čega su dva predsednika održala sastanak u četiri oka.

Predsednik Srbije rekao je da je na sastanku sa predsednikom Francuske ukazao na bolje ekonomske odnose dve zemlje i da je izrazio očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji u svim sferama, prvenstveno kada su u pitanju evropski put Srbije i dijalog sa Prištinom.

image