Srbija i Balkan

Vučić i Makron: Čemu se nadamo?

Na sastanku koji je predsednik Srbije nazvao "najvažnijim u poslednje tri decenije" biće reli o čitavom nizu tema – od politike, preko ekonomije i energetike, do kupovine naoružanja
Vučić i Makron: Čemu se nadamo?© TANJUG/JADRANKA ILIĆ, Julien Mattia/Anadolu Agency via Getty Images,

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog francuskog kolege Emanuela Makrona u Parizu, inače njihov dvadeseti od kada su preuzeli predsedničke funkcije pre sedam godina, mogao bi, prema Vučićevim rečima, da bude "najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju".

"Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo", rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema – od politike, preko ekonomije i energetike do odbrane.

Sastanak dvojice predsednika održava se u trenutku povećanih tenzija u Evropi i svetu, za koje je u značajnoj meri kriv i sam Makron, nakon što je krajem februara izjavio da "nije isključeno" slanje zapadnih vojnika u Ukrajinu.

Njegovi komentari su naišli na negativne reakcije kako u Rusiji, tako i u mnogim evropskim zemljama, a Makron je maltene preko noći postao neformalni vođa najtvrđeg antiruskog bloka unutar EU.

U isto vreme, Srbija se suočava sa sopstvenim izazovima: od najavljenog ulaska tzv. Kosova u Savet Evrope, do predloga rezolucije u Srebrenici, o kojoj će se glasati u Generalnoj skupštini UN.

Milivojević: Zapadna sila sa kojom se najlakše može pregovarati

Diplomata Zoran Milivojević smatra da, ako se izuzmu pitanja Kosova i Metohije i NATO agresije, srpsko-francuski odnosi nemaju opterećenja iz istorije. 

"Srbija je bila tradicionalno uporište francuske politike na ovim prostorima", rekao je on za RTS.

"Kada to kažem imam u vidu recimo odnose Srbije sa Nemačkom ili sa Velikom Britanijom. Ovo je prilika da se bilateralni odnosi podignu još na jedan viši nivo, a Francuska se preporučuje od zapadnih sila sa kojom bi Srbija mogla najlakše da razgovara o aktuelnim pitanjima", naveo je Milivojević.

On, međutim, ne očekuje da Francuska promeni stav u vezi sa nekih ključnih pitanja oko kojih se ne slažemo.

"Treba računati da će Francuska ostati na pozicijama zalaganja za dijalog na osnovama francusko-nemačkog plana. Sigurno će biti nastavak insistiranja da Srbija uvede sankcije Rusiji", naveo je Milivojević.

Zečević: Evrointegracije samo uz normalizaciju odnosa sa Prištinom

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije za RT Balkan kaže da će tokom sastanka biti reči više tema iz oblasti politike, ekonomije i odbrane.

"Kada je reč o ekonomiji i odbrani, Srbija je zainteresovana za nabavku vojne opreme. Srbija je već kupila lake prenosive sisteme 'mistral' i radare proizvođača 'Tales'. Zainteresovana je i za kupovinu helikoptera proizvođača "Erbas" i aviona "rafal", što je velika investicija od oko tri milijarde evra", ističe on za RT Balkan.

Zečević dodaje da su aktuelne teme i poljoprivreda, u kojoj Francuska ima veliko iskustvo, kao i proizvodnja municije: "Tu je pitanje municije, koja nedostaje u Evropi i koja se proizvodi kod nas, zato da je moguće da francuska želi da investira u tom sektoru."

Kada je reč o procesu evrointegracija, Zečević navodi da ga Pariz podržava "samo uz normalizaciju odnosa sa Prištinom, po modelu francusko-nemačkog plana".

Branković: Sastanak prilika da Vučić ponovi argumente protiv članstva "Kosova" u SE

Diplomata i bivši ambasador Srbije u UN Branko Branković izjavio je za "Kosovo onlajn" da Vučić tokom posete Parizu nema razloga da zaoštrava političku situaciju sa Francuskom jer je priznala "Kosovo", ali da je to prilika da na najvišem nivou ponovi argumente Beograda protiv ulaska Prištine u Savet Evrope.

Prema najavama, kaže, akcenat posete biće na ekonomskoj saradnji, što je Srbiji vrlo važno.

"Mi tražimo i hoćemo da imamo što više investicija, jer glavna ulaganja stvaraju dohodak. Nemamo razloga da sa Francuzima idemo u zaoštravanja na političkom planu, jer su oni priznali 'Kosovo'. Ali, to je prilika da se i u vezi sa Savetom Evrope kaže mnogo šta, ali u vezi sa Srebrenicom. Možemo da kažemo na najvišem nivou šta znači prijem Kosova u Savet Evrope", naglašava on.

Branković dodaje da "nije da oni to ne znaju, ali moramo im stalno govoriti da imaju duple standarde, a dupli standardi nikad ništa dobro nisu doneli".

image
VV inauguration
banner