Srbija i Balkan

Vučić sa Makronom: Priština nije ispunila nijednu tačku iz Ohridskog i Briselskog sporazuma

Predsednik Francuske Emanuel Makron priredio je svečani doček za predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Jelisejskoj palati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom da je Francuska uvek bila najbliža Srbiji u Evropi, i danas, kako kaže, kad god imamo muku, mogao je da se osloni na Makrona.

"Retki su lideri u Evropi i svetu koji žele nekoga da saslušaju. Makron je želeo da čuje naše mišljenje, makar mu se nije dopadalo uvek, makar mislio suprotno, želeo je da sasluša i čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu i beskrajno mu hvala na tome", rekao je Vučić.

Ipak, rekao je da mora da reaguje na izjavu predsednika Makrona da su obe strane nešto učinile, misleći na Beograd i Prištinu, ukazavši na sve što Priština nije ispunila, a na šta se obavezala.

On je ukazao da jedna strana nije ispunila nijednu tačku ni Ohridskog ni Briselskog sporazuma, da ZSO nije pomerena sa mrtve tačke, te da je ta strana napravila izbore sa 3 odsto izašlih.

"Sprovode eksproprijaciju na severu, dovode svoje policajce, ne vode se istrage protiv onih koji su pucali na našu decu jer su nosili badnjak. Pitanje dinara je pitanje opstanka našeg naroda na KiM", rekao je Vučić.

Dodao je da je Srbija ispunila tri tačke Ohridskog sporazuma iako nije morala, od ličnih karata, tablica, carinskih pečata.

Kako je rekao, razgovaraće posebno o pitanju Saveta Evrope.

On je kazao da je Srbija uvek podržavala integritet BiH ali i integritet Republike Srpske u okviru Dejtonskog sporazuma.

"Hvala na gostoprimstvu, ja ću dati sve od sebe da Srbija i dalje drži svoju reč", poručio je Vučić.

Makron: Pitanje Kosova je obećanje i zalog za budućnost regiona

U svom obraćanju Makron je rekao da je evropska integracija Srbije u interesu i Srbije.

"Evropska budućnost se gradi u trenucima koji su vrlo izazovni za ljudski rod, ne treba da posumnjate u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje", rekao je Makron.

Naveo je i da neće zabraviti putovanje u Srbiju i istakao da je to nešto što bi želeo da ponovi.

Kako je rekao, želi da pozdravi vrlo jasne izbore koje je Beograd doneo u poslednjim mesecima posebno u geopolitičkom pogledu.

"Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u EU i nigde drugde. To je strateški izbor koji moramo potvrditi, Vi znate koliko je to meni važno", rekao je Makron obraćajući se Vučiću.

On je istakao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važna za region, te da je garant toga ispunjenje briselsko-ohridskog sporazuma, kako je rekao.

Makron je kazao da će se truditi da izbori budu održani na severu KiM i da budu izabrani legitimni gradonačelnci.

Francuski predsednik je istakao da "pitanje Kosova jeste obećanje i zalog za budućnost regiona" i da je to sve sadržano u sporazumu koji je zaključen pre godinu dana.

"Francuska će se postarati da svaki korak tog sporazuma bude ispunjen", rekao je Makron.

Naveo je i da je važno da učesnici napada u Banjskoj budu uhapšeni.

"Želim i da Priština ispoštuje svoje obaveze koje je preuzela, kao i da izbori budu ispoštovani sa punim demokratskim legitimitetom, posebno u opštinama sa pretežno srpskim stanovništvom", rekao je predsednik Francuske i naglasio da ceni privrženost Srbije jedinstvu Bosne i Hercegovine. 

Francuski predsednik je zahvalio Vučiću na dvadesetak bilateralnih razgovora koje je imao sa Vučićem, kao i na izboru Srbije u ovom trenutku.

"Želim da izrazim koliko imam poverenje u Vašu zemlju i Vas kao vođu te zemlje, video sam da ste uvek držali svoja obećanja, zato imam poverenje u budućnosti u naša izbore za mir na kontinentu", kaže Makron.

Uoči sastanka koji je počeo nešto posle osam časova priređen je svečani doček za srpskog predsednika ispred Jelisejske palate.

Ovo je dvadeseti susret dvojice predsednika, a u zvaničnoj poseti Parizu, predsednik Vučić boravi na poziv francuskog predsednika Makrona.

image