Srbija i Balkan

Evropska unija u strahu: Živopisni i uvredama sklon predsednik gurnuće Hrvatsku u naručje Rusije

Znam da zvuči kao ludak, ali barem je autentičan, rekao je zagrebački penzioner o Milanoviću
Evropska unija u strahu: Živopisni i uvredama sklon predsednik gurnuće Hrvatsku u naručje RusijeGetty © Anadolu / Contributor

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, koji se protivi širenju NATO-a i koji je slanje vojne pomoći Ukrajini nazvao "duboko nemoralnim" produžavanjem sukoba, sada je na dobrom putu da dođe na čelo vlade. Što Brisel čini veoma nervoznim.

Šef države je prošlog meseca odlučio da osujeti planove svog najvećeg rivala, premijera Andreja Plenkovića, za dobijanje trećeg mandata. Milanovićeve tvrdnje da je administracija korumpirana i njegova sklonost ka ismevanju političkih protivnika - pre svih Plenkovića - doneli su mu pozamašnu podršku javnosti.

Jedina prepreka na putu ka čelu vlade je to što još nije podneo ostavku na mesto predsednika - iako je najavio da će to uraditi kad dobije izbore.

Ako pobedi, piše "Blumberg", dinamika u najmlađoj članici EU će se promeniti i zemlja će skliznuti u naručje grupe zemalja - koji predvodi mađarski premijer Viktor Orban - koje prkose odlukama Unije o Ukrajini.

Portal zabrinuto podseća da je Slovačka ranije ovog meseca izabrala "proruskog" predsednika Petera Pelegrinija, dok je na čelu vlade već Robert Fico koji je naklonjen Moskvi.

Milanović (57) je bio premijer Hrvatske iz redova socijaldemokrata od 2011. do 2016. i poznat je po svojoj otrovnoj retorici kada govori o protivnicima. Tako je Plenković (54) u njegovoj interpretaciji "zaštitnik kriminala i korupcije" i "plameni jazavac", dok su sudije Ustavnog suda koje se protive njegovoj kandidaturi za premijera "nepismeni mafijaši".

Taj "stil" obezbedio mu je stabilnu bazu pristalica i konstantno je na vrhu liste najpopularnijih političara u zemlji.

Plenković, koji je kampanju za rezizbor zasnovao na staroj slavi uvođenja Hrvatske u evrozonu i putovanje po EU bez viza, upozorio je da će Milanović, ako bude izabran za premijera, odvući zemlju iz EU mejnstrima i poslati u orbitu Moskve.

"Milanović svojom neodgovornom i neprincipijelnom politikom gura Hrvatsku i hrvatski narod u ruski svet", rekao je Plenković na skupu Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Splitu.

Predizborne ankete pokazuju da ni HDZ ni Socijaldemokratska partija Hrvatske neće imati većinu u Saboru, ali Milanoviću idu u korist masovne optužbe za korupciju u redovima HDZ-a i istrage i optužbe na račun bar sedam Plenkovićevih ministara.

"Znam da zvuči kao ludak, ali barem je autentičan", rekao je Davor Stipančević, 52-godišnji penzioner dok je pijuckao kafu u centru Zagreba. "Ne mogu da se nateram da glasam za drugu stranu, previše su korumpirani".

image