Srbija i Balkan

Da li se sprema krvava podvala: Azem Vlasi upozorava na "novu Pandu"

Ubistvo šestorice mladića u Peći Kurtijev režim pokušava da pripiše Srbima. Sprema li se nova spletka za koju će okriviti Srbe?
Da li se sprema krvava podvala: Azem Vlasi upozorava na "novu Pandu"Getty © Photo by Ami Vitale

Srbija bi, provocirajući pred odlučivanje o članstvu "Kosova" u Savetu Evrope, "mogla da organizuje teroristički akt poput slučaja 'Panda' iz 1998. godine", tvrdi nekadašnji funkcioner na KiM Azem Vlasi, podsećajući tako na slučaj ubistva šestorice srpskih dečaka u Peći, koji albanska strana pokušava da podmentne i pripiše Srbima, iako su iste te godine, prvoosumnjičeni bili upravo Albanci.

"Srbija će pokušati da organizuje neku provokaciju. Posebno treba da vodi računa o bezbednosti manjina, pogotovo kosovskih Srba, jer Beograd ne okleva da organizuje bilo kakav teroristički akt, kao što je ubistvo kosovskih Srba u slučaju 'Pande' 1998. godine. Oni samo žele da  stave mrlju na konačnu odluku od 16. do 17. maja za članstvo Kosova u Savetu Evrope", rekao je Vlasi u četvrtak u emisiji KTV "Interaktiv". 

Da su Srbi krivci za ubistvo sopstvene dece, pokušava već neko vreme da nas ubedi premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koji napad na srpske dečake naziva "terorističkim napadom Srbije". On tvrdi da je ubistvo mladića inscenirano u pokušaju "Miloševićevog režima da da opravda etničko čišćenje i 'genocid' na Kosovu".

Činjenice govore da je nekoliko dana posle zločina, Državna bezbednost za masakr uhapsila i osumnjičila grupu lokalnih Albanaca, koji su, međutim, pušteni zbog nedostatka dokaza.

Ubistvo šest mladića srpske nacionalnosti smatralo se osvetom Albanaca za ubistvo 34 članova OVK ranije tog istog dana, kada su na granici sa Albanijom upali u legitimnu zasedu VJ, dok su švercovali oružje.

U masakru u "Pandi" stradali Srbi Ivan Obradović (14), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (17), Zoran Stanojević (17), Dragan Trifković (17) i Ivan Radević (25), a povređeno je još 15 osoba.

Tvrdnje Kurtija o tome da je Srbija kriva za masakr su besmislene, svedoči i potpukovnik u Protivterorističkoj jedinici Goran Panović, u to vreme pripadnik naših snaga bezbednosti na Kosovu i Metohiji.

"Tvrdim da srpske snage nemaju veze sa masakrom dece u 'Pandi' u Peći. U istoriji nije zabeleženo da su Srbi napali tuđu, a ne svoju decu. Ta deca su ubijena da bi nas isprovocirali da reagujemo", navodi nekadašnji pripadnik JSO.

Međutim, slučaj i dan danas nije rešen. Deo javnosti veruje da su umešane i strane službe.

Pominjanje "Pande" u ovakvom kontekstu poprilično je zloslutno – zapravo moglo bi da posluži kao uvod ili pak najava za nove napade na Srbe, koje će prištinske vlasti pravdati lažno tvrdeći (opet) da ih je inscenirao sam Beograd. Sprema li se nova krvava podvala za koju bi Priština ponovo krivila Srbiju, pitaju se zabrinuti stanovnici Kosova i Metohije, znajući da Vlasi, optužujući Srbe kako spremaju provokaciju, uveliko provocira – i to ozbiljno i opasno.

Vlasi je, sem što je praktično najavio novo stradanje srpskog naroda, dodao i da glasanje na severu Kosmeta može da propadne zbog "zastrašivanja" Srpske liste, iako je jedini razlog zbog koga je Srpska lista pozvala na bojkot glasanja to što je Kurtijev režim postavio za Srbe nemoguće uslove koji nisu fer.

"Možda propadne 21. aprila jer su kosovski Srbi u severnom delu bili zastrašeni Srbijom, ucenjeni od Liste Srbija, koja je kao marioneta vlasti Beograda na Kosovu i ponaša se po Vučićevom nalogu. Moći Srbije i njihovog oruđa na Kosovu, poput Srpske liste, nije stalo ni do integracije Srba u normalan pravni sistem Kosova, niti bilo čega drugog, njih je samo briga da izazovu destabilizaciju Kosova, to čini odnosi Kosova i Srbije su teški", rekao je on, zaboravljajući da su odnosi Prištine i Beograda napeti upravo zbog neprestanih provokacija, zastrašivanja i maltretiranja Srba iz južne srpske pokrajine.

image
VV inauguration
banner