Srbija i Balkan

Predsednik Srbije posle sednice SB UN: Rezolucija o Srebrenici će otvoriti Pandorinu kutiju

Rezolucija o Srebrenici neće doprineti miru i poverenju na Balkanu, već će produbiti tenzije, rekao je predsednik Srbije i pozvao EU da uradi svoj posao i nametne ono što je Beogradu garantovala 11 godina
Predsednik Srbije posle sednice SB UN: Rezolucija o Srebrenici će otvoriti Pandorinu kutijuGetty © Joel Carillet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji da je preduslov za sve formiranje ZSO.

"Nadamo se da će to ostati preduslov članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope", rekao je on.

Vučić je na prijemu koji je stalna Misija Srbije pri UN za stalne predstavnike država članica UN, poručio da Beograd nastavlja dijalog sa Prištinom pod okriljem EU.

"Nadam se da će EU uskoro obaviti svoj posao i nametnuti ono što nam je garantovala 11 godina, najvažniji preduslov za sve – formiranje ZSO", rekao je on.

Osvrnuvši se na nacrt rezolucije o Srebrenici, Vučić je rekao da je nacrt te rezolucije rađen unazad šest meseci bez znanja i saglasnosti ne samo Srbije već i svih u BiH.

"Nije bilo diskusije unutar BiH o nacrtu te rezolucije, koja duboko deli etničke zajednice. Suprotno svim očekivanjima ova rezolucija je inicirana iako nije doneta konsenzusom, i uperena je protiv jednog naroda. Srbija je konstanto i dosledno osuđivala zločine počinjene u Srebrenici"rekao je Vučić.

On je ocenio da taj potez neće doprineti miru i poverenju na Balkanu, već će produbiti tenzije. Kako je rekao nacrt rezolucije ima uzak okvir i ima za cilj da optuži samo jedan narod, a što će dovesti do daljeg nepoverenja i destabilizacije u BiH.

"Nadamo se da to nije želja podnosilaca te rezolucije jer ona neće zalečiti rane iz prošlosti već ih produbiti", rekao je on."Ta rezolucija doneta je protiv vitalnih interesa jednog naroda", rekao je Vučić i podsetio da je rezolucija o genocidu u Ruandi podneta na zahtev Afričke unije, dakle posle konsultacija regionalnih aktera, dok je ova rezolucija "borba protiv nezavisnosti suverene zemlje kao što je Republika Srpska".

"Usvajanje rezolucije će otvoriti Pandorinu kutiju, produbiti jaz i dovesti do otvaranja starih rana i to moramo da izbegnemo. Ona će otvoriti vrata za nove rezolucije za genocide", rekao je Vučić i pozvao na povlačenje rezolucije, a ako se to ne dogodi, da članice Generalne skupštine UN glasaju protiv nje.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner