Srbija i Balkan

Dodik za RT Balkan iz Sankt Peterburga: Rezolucija o Srebrenici bi sahranila BiH

Medijsko prisustvo Rusije na Balkanu je nedovoljno, a ruski mediji su objektivni, bez dnevne i ratnohuškačke propagande, tvrdi predsednik Republike Srpske

Ruska Federacija je svedok i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takva je nesumnjivo davala doprinos njegovoj implementaciji, za razliku od drugih, predvođenih SAD, Velikom Britanijom, kao i članicama Evropske unije, poput Francuske i Nemačke, koje su modelirale sporazum mimo procedure predviđene za tako nešto, kaže za RT Balkan predsednik Republike Srpske Milorad, koji se nalazi na Bezbednosnom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodaje da Rusija igra veoma važnu ulogu u borbi za vladavinu prava na međunarodnom nivou, i da to sve vreme čini, dok su drugi tražili da se prilagodite njihovim  pravilima i zahtevima.

Republika Srpska, kaže, trpi ogromne pritiske sa Zapada, i ne može da napusti koncept svog postojanja i odustane od jačanja autonomije. Dodaje da je RS privržena Dejtonskom sporazumu, "slovu sporazuma, a ne duhu sporazuma koji su promovisali zapadnjaci".

"Danas imamo situaciju da BiH ima svoj Ustav, koji je sastavni deo Dejtona, koje su garantovale velike sile, koji je precizan, jasan i funkcionalan, i s druge strane imamo sasvim drugu stvarnost koja je napravljena stalnim intervencijama, pre svega Amerike, Britanije i zemalja EU koje sve to prate. Kad se tome doda da su u sam sistem odlučivanja umešani stranci koji dolaze sa Zapada, onda imamo Nemca koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, koji nije imenovan u skladu sa Aneksom 10, koji kaže da Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Slovenija, Federacija BiH, moraju da se dogovore ko je visoki predstavnik i da to ime bude potvrđeno u Savetu bezbednosti", objašnjava Dodik.

Maligni uticaj Amerike

Dodaje da je pristup Rusije najbolji moguć, a to vladavina prava i poštovanja dogovora unutrašnjih faktora, ne stajući ni na jednu stranu.

Dodik kaže da je zapadna propaganda Rusiji prikačila priču o nekakvom malignom uticaju, dodajući da "ako išta maligno postoji na Zapadu dolazi iz SAD i Britanije".

"To je svet laži, svet prevara koji gledamo sa Zapada kroz nepoštovanje raznih sporazuma, počevši od Dejtonskog sporazuma, preko Minskih sporazuma, sporazuma u Kumanovu", kaže predsednik RS.

Na sličan način su, kaže Dodik, i RS zarobili vreme, nametajući teme o statusu, ali i kroz kažnjavanje putem sankcija pojedincima i čitavom narodu.

"Srbiji otimaju Kosovo mimo svih procedura, čak ni u UN nemate većinu koja je podržala nezavisni status, a nama otimaju sva prava koja smo stekli po Dejtonu, jer su oni navodno nezadovoljni", ukazuje Dodik.

Predsednik RS navodi dve stvari zbog koje je Zapad ljut i zbog kojih je pobesneo. Prva je da RS odbacuje u kontinuitetu mogućnost da bude članica NATO-a, i ne da svoj pristanak na procedure koje bi išle ka tome. Druga, RS je od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini zauzela stav i status u kome nije pristajala da se Rusiji uvedu sankcije. Shodno tome, nijedan organ u BiH nije doneo odluku o tome da se uvede bilo koji oblik sankcija RF, podseća.

Potezi Banjaluke 

Na pitanje kako će se usvajanje rezoluciju o Srebrenici u UN odraziti na BiH, Dodik kaže da je njegova politika poštovanje Dejtona, kako piše u Ustavu, a ne da neko sa strane nameće šta da se radi.

"Ako gledamo Povelju UN koja kaže da nijedna zemlja ne sme prema drugoj članici da bude staratelj i da je pritiska, Rusija se tu ponaša korektno. Međutim, to ne radi Amerika, ni Britanija, koje vode hibridni rat protiv Srba, RS i Srbije", ocenjuje Dodik, ukazujući na neimenovanog Kristijana Šmita, koji je promenio izborni zakon.

Tvrdi da je Bosna eksperiment Zapada koji ne može da uspe, jer "nema meseca u poslednjih 30 godina da nije štićena rigidnom međunarodnom operacijom, favorizujući isključivo bosanske muslimane na štetu i Hrvata i Srba".

"Republika Srpska nudi da se stvari vrate na ustavni poredak BiH, protiv koje nemamo ništa protiv, bez obzira na to što u njoj gubimo neke svoje atribute državnosti. Sigurno, ipak, ne želimo da ostanemo u BiH koju grade mimo Ustava, koju nam nameću i koja je stvorena za njihove interese", poručuje Dodik.

Zašto priča o genocidu baš sad?

Govoreći o aktuelizaciji slučaja u Srebrenici, Dodik kaže da su strani faktori počeli da kvalifikuju ponašanje Srba kao genocidno, pre nego što se išta desilo, i da su najavljivali da se Srbi navodno pripremaju za genocid.

"Sud za ljudska prava koji je uspostavljen na nivou međunarodnog faktora u BiH zatražio je da se naprave dva izveštaja, jedan za Srebrenicu, drugi za Sarajevo. Onaj koji je bio za Srebrenicu je tretirao samo stradanje Bošnjaka muslimana, a ne i Srba na prostoru Srebrenice, kojih je bilo oko tri i po hiljade", podseća Dodik i pita šta je sa izveštajem o stradalim Srbima u logorima u Sarajevu koje su držali muslimani, a kojih je bilo više nego stradalih Bošnjaka u Srebrenici.

Ko će podržati rezoluciju?

Na pitanje koje će države osim Rusije glasati protiv rezolucije o Srebrenici, predsednik Republike Srpske kaže da veruje da će biti oko 40 zemalja koje "razumeju situaciju".

"Ne bih licitirao, ali po onome što ja znam, oko 40 zemalja će biti protiv. To nije malo kada uzmete u obzir da će njih 70, a možda i više biti uzdržano. Onda to znači da definitivna većina u Generalnoj skupštini UN neće glasati 'za'. Ali, oni su spremni da u momentu glasanja promene pravila. Najavljuju već da oni koji su uzdržani neće biti kvalifikovani za utvrđivanje većine, nego samo oni koji su glasali 'za' i 'protiv'", navodi.

Ali, ako u zbiru natpolovična većina glasova bude uzdržana i protiv rezolucije, onda to znači da većina globalne zajednice ne misli da se u Srebrenici desio genocid.

"Oni koji su 'za' to, rade iz špekulativnih razloga", jasan je Dodik.

Po njegovim rečima ova rezolucija, ako bude usvojena, definitivno sahranjuje BiH jer "sahranjuje mogućnost da se dva naroda pomire".

"To je dosipanje soli na ranu. Bošnjaci i muslimani neće dobiti ništa od toga osim likovanja, a Srbi će to odbiti ništa od toga neće primenjivati", kaže predsednik RS.

Njega je, kaže iznenadilo što je Ruanda jedan od inicijatora rezolucije.

"Definicija genocida je da jedna zajednica ima plan da sprovede mere i akcije koje će eliminisati svakog živog pripadnika druge zajednice. U Srebrenici imate dokaze da je Vojska RS odvojila žene i decu i prebacila na teritoriju koju su kontrolisali muslimani. U Ruandi je ubijeno 970.000 pripadnika jednog naroda od strane drugog naroda. Ubijeni su žene deca, starci, muškarci, niko nije pravio razliku. Sada Ruanda, verovatno perući svoju istoriju pokušava da se stavi na stranu rezolucije. Sram ih bilo", oštar je Dodik.

Sve je koordinirano

Predsednik RS veruje da je inicijativa o rezoluciji o Srebrenici usklađena sa odlukom PSSE o prijemu "Kosova" u Savet Evrope, da bi se tako izvršio pritisak na srpski narod.

"U Statutu SE piše da zemlje članice mogu biti samo članice UN, a Kosovo to nije. To kršenje pravila u trenutku kada njima to odgovara govori koliko oni sve smišljaju. Apsolutno mislim da je to koordinirano, a na kraju krajeva isti su promotori svih tih događaja", ocenjuje Dodik.

Zapadna priča u Ukrajini, za njega je potpuno "promašena". 

"Zapadu su rekli 'nemojte u Ukrajinu, ne želimo NATO tu, jer oni su naši susedi'. Isto kao što Amerika ne želi da vidi nikoga ni u Kanadi ni u Meksiku ili na Kubi. Zašto Rusija nema pravo na taj stav? Istorija odnosa između Ukrajine i Rusije je kompleksna, a vi ulazite u to tako što dovedete neku marionetsku vlast u Kijev i  pokušavate da nametnete nešto. Ukrajinci samo odrađuju prljav posao za Zapad koji daje milijarde da se sve nastavi", podvlači Dodik.

Spoljna politika BiH se raspala

Predsedništvo BiH nema jedinstven stav oko prijema "Kosova" u Savet Evrope, ali Dodik naglašava da BiH nije priznala "Kosovo" kao državu i pita se "kako onda može da glasa da Kosovo uđe u neku međunarodnu organizaciju".

"To je sad stvar BiH i njenog minimalnog dostojanstva i kontinuiteta, ali se sistem spoljne politike BiH raspao - ne postoji. Imate ambasadore po svetu, muslimane, koji glasaju kako kaže njihova politička partija a ne organi BiH i to govori da se sve raspalo", podvlači Dodik, navodeći i primer Zlatka Lagumdžije koji je bez odluke BiH podneo rezoluciju o Srebrenici.

Sve to, ocenjuje Dodik, govori da nema "ni unutrašnjeg ni regionalnog, a ni globalnog" pitanja oko kog u BiH  ne postoje "dramatične i definitivne razlike".

"BiH se u svemu, pa i u ovom slučaju pokazuje kao nemoguća zemlja. Kako onda možete da budete ljuti na Srbiju kada bi ona jednog dana rekla  'dobro, pošto vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije evo i mi ne poštujemo teritorijalni integritet BiH i podržavamo nezavisnost RS'. Kako bi oni reagovali, šta bi uradili", pita se Dodik, navodeći da bi onda zavladala opšta histerija.

Jačati medijsko prisustvo Rusije na Balkanu

Predsednik Republike Srpske navodi da RT mora da ima jače prisustvo na Balkanu i "da to bude na našim jezicima".

"Podržavam predsednika Putina koji je nedavno rekao da će se pozabaviti time.  Prisustvo Rusije je nedovoljno - bar nije onoliko koliko bi ljudi to gledali, jer su ruski mediji objektivni, bez dnevne i ratnohuškačke propagande. Mislim da snažnije prisustvo ruskih medija već kasni, i da ga treba instalirati uz snažnu institucionalnu podršku", zaključuje predsednik RS Milorad Dodik.

image
VV inauguration
banner