Srbija i Balkan

Ruska profesorka o ironiji istorije: Kad nemački izaslanici predlažu rezoluciju o genocidu

Ovo je strašna ironija istorije kada predstavnici Nemačke, koja je izvršila genocid nad slovenskim stanovništvom, Jevrejima i Romima, iznenada daju takav predlog, ocenila je predsednica Međunarodnog instituta za razvoj naučne saradnje (MIRNAS) i ekspert za balkanske zemlje
Ruska profesorka o ironiji istorije: Kad nemački izaslanici predlažu rezoluciju o genocidu© Лична архива

Pokušaji Kolektivnog zapada da pitanje rezolucije o Srebrenici iznese na glasanje "rukama" Nemačke i Ruande jesu strašna ironija istorije, rekla je profesorka i doktor političkih nauka Jelena Ponomarjova u intervjuu za REN TV.

Ona je podsetila da su ove dve zemlje same izvršile genocid nad raznim narodima.

"Generalno, ovo je strašna ironija istorije kada predstavnici Nemačke, koja je izvršila genocid nad slovenskim stanovništvom, Jevrejima i Romima, iznenada daju takav predlog, kao i Ruanda – gde su stotine hiljada pripadnika plemena Tutsi, kao i neki pripadnici naroda Huti, stradali tokom masakra", naglasila je Ponomarjova.

Profesorka je ranije rekla da je za Zapad veoma bitno da "opkoli" Srbe".

"Srbi će uvek biti partizani na teritoriji NATO-a, čak iako, ne daj Bože, BiH postane deo Alijanse. Zato je Zapadu bitno da uspostavi stroge granice Srbima. Na primer, da oduzme autonomiju Republici Srpskoj, da je liši podrške Beograda, da posvađa lidere, da zameni jednog od njih čovekom, koji će biti lojalan Zapadu. Nekoliko takvih pokušaja je već bilo u Bosni i Hercegovini", rekla je ranije profesorka za RT Balkan. 

Ponomarjova je u istom intervjuu konstatovala da će zapadne zemlje nastaviti da ulažu napor u islamizaciju regiona, kao što su to činili 90-tih godina prošlog veka. 

"Bosna i Hercegovina, ukoliko govorimo o Sarajevu, to je društvo koje se jako brzo islamizuje. Kosovo je u to isto jako umešano. Oni su maltene saveznici. U svoje vreme sam napisala veliki rad o 'Balkanskom kalifatu' koji može da nikne na teritoriji bivše SFRJ. To je izuzetno ozbiljno pitanje. Islamski faktor više odgovara Zapadu nego jaka srpska država", rekla je Jelena Ponomarjova.

image