Srbija i Balkan

Nacionalna garda Ohaja se u Srbiju vratila: Razmena iskustva sa Ratnim vazduhoplovstvom Srbije

Nepunih godinu dana nakon što je američki ambasador u Beogradu "tvitnuo" u stilu dobro poznatog grafita koji poziva na povratak srpske vojske na KiM, Nacionalna garda Ohaja se vratila u Srbiju da nastavi "dugogodišnju uspešnu saradnju" sa vazduhoplovstvom Vojske Srbije
Nacionalna garda Ohaja se u Srbiju vratila: Razmena iskustva sa Ratnim vazduhoplovstvom Srbije© Министарство одбране Републике Србије

Delegacija Vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja boravi u zvaničnoj poseti Rantom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije zbog, kako se navodi na sajtu ministarstva odbrane, razmene iskustava u oblasti bezbednosti letenja u vazduhoplovnim operacijama.

Dodaje se da se ova aktivnost realizuje u okviru programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, i predstavlja nastavak dugogodišnje uspešne saradnje vazduhoplovstava Vojske Srbije i nacionalne garde te američke države, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane je u saopštenju dalje navelo da će se tokom ovonedeljnih "ekspertskih razgovora razmatrati ključna pitanja od značaja za efikasnu procenu i upravljanje rizicima prilikom izvođenja vazduhoplovnih operacija na taktičkom i operativnom nivou".

Centralne teme su prevencija ugrožavanja bezbednosti letenja i primena mera za svestrano, objektivno i sistematsko ispitivanje svakog ugrožavanja bezbednosti kako bi se otkrili uzroci i preduzele odgovarajuće korektivne mere.

"Značaj ove aktivnosti ogleda se u doprinosu koji daje daljem unapređenju sposobnosti i interoperabilnosti oružanih snaga i razvoju ukupnih vojno-vojnih odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ovu "dugogodišnju i uspešnu saradnju" zabeležio je i prošlogodišnji incident kada je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil jednu od svojih objava na Iksu počeo sa "Kad se Nacionalna garda Ohaja u Srbiju vrati...", očigledno aludirajući na grafite "kad se vojska na Kosovo vrati".

Srbija godinama sarađuje sa američkom vojskom, iako državno rukovodstvo ističe da se zalaže za vojnu neutralnost i odlučno odbija da naša zemlja postane članica NATO-a.

Međutim, urednik "TV Front" Andrej Mlakar je prethodno rekao za RT Balkan da još od 2008. godine postoji ideja da Srbija i Hrvatska preuzmu NATO misije kontrole vazdušnog prostora nad regionom, te da namera Beograda da nabavi francuske "rafale" ide u prilog toj tezi.

"Na ovo ukazuju i karakteristike aviona, pre svega jer su u pitanju letelice koje moraju da se eksploatišu i ne smeju da stoje. Osim toga njihov radijus kretanja veći od 3.000 km govori da će se koristiti za patroliranje u oblasti od 'Vardara pa do Triglava', odnosno od Otranskih vrata do Trsta, a ne samo iznad Srbije i Hrvatske", rekao je tada Mlakar.

image