Srbija i Balkan

Pozdrav za Nacionalnu gardu Ohaja: Šta to danas, hvala Rusiji, nadleće Beograd

Da li avioni koji danas od 10 časova ujutro nadleću Beograd predstavljaju "topao doček" Nacionalnoj gardi Ohaja, ili nešto drugo
Pozdrav za Nacionalnu gardu Ohaja: Šta to danas, hvala Rusiji, nadleće Beograd© Krasimir Grozev CC-BY-SA-3.0

Volela bi Ambasada SAD u Srbiji da Srbi prirede "topao doček" pripadnicima Nacionalne garde Ohaja kada se, kako su naveli na Instagramu, "u Srbiju vrate", ali današnje nadletanje srpske prestonice vazduhoplovima Vojske Srbije nije organizovano zbog toga.

Pogrešili su Amerikanci, pošto Srbi baš i nemaju naviku da toplo dočekuju agresore, to više priliči nekima drugima, a ne vole Srbi ni tuđu istoriju da kradu, pa te tople dočeke ostavljamo susedima. Nego su ovde u pitanju vežbe srpskih vazduhoplovnih snaga za učešće na svečanosti promocije najmlađih oficira oružanih snaga, koja će biti održana u subotu ispred Doma Narodne skupštine.

Dan ranije, iz američke ambasade imali su pokušaj duhovitosti, slučajni ispad ili nešto što može da zvuči i kao preteća poruka. Naime, na društvenoj mreži Iks, američka ambasada objavila je fotografije s porukom "kad se nacionalna garda Ohaja u Srbiju vrati". 

Poruka zvuči izuzetno uznemirujuće, a Amerikanci su se, po ko zna koji put, potrudili da se setimo prošlosti, upravo ovom objavom, jer su i dalje živa sećanja na koji način je američka vojska delovala u Srbiji 1999. godine.

Iznad Beograda leteli su danas školski avioni "lasta V-54", višenamenski borbeni avioni MiG-29, jurišni avioni "J-22 orao", transportni helikopteri Mi-17V-5, desantno-jurišni helikopteri Mi-35M i laki višenamenski helikopteri H145M.

Nema sumnje da je zvuk koji se prolamao nebom bio lepši nego 1999. godine. Umesto sirena za vazdušnu opasnost i američkih i ostalih NATO F-16 i sličnih aviona i krstarećih raketa, čula se gromoglasna tutnjava vazduhoplovstva koje ne bi ni postojalo da su se o tome pitali naši američki partneri.

Uostalom, svojski su se i potrudili da ga ne bude. Jer, za razliku od naših NATO partnera koji su tokom agresije, ali i posle nje, avijaciju uništavali, ona je obnovljena i ojačana zahvaljujući pomoći iz Rusije i Belorusije. Kao, uostalom, i ostatak naših oružanih snaga.

Na svečanosti promocije najmlađih oficira Vojske Srbije u subotu, 9. septembra u 11 časova, ispred Doma Narodne skupštine u prve oficirske činove biće promovisano 175 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.

Među njima je i 10 kadeta Oružanih snaga BiH i dva kadeta MUP-a Republike Srpske.

image