Srbija i Balkan

Stevandić: Cvijanovićeva iznela objektivno stanje u BiH pred Savetom bezbednosti

Rezolucija je podmetnuto kukavičje jaje i sponzorišu je oni koji žele nemire u BiH, ukazao je predsednik parlamenta Republike Srpske Nenad Stevandić
Stevandić: Cvijanovićeva iznela objektivno stanje u BiH pred Savetom bezbednosti© predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Generalna skupština UN nije relevantno mesto za bilo kakvu raspravu o BiH, već Savet bezbednosti, gde se i obratila srpski član Predsedništva Željka Cvijanović, koja je iznela objektivno stanje bez vređanja i omalovažavanja bilo koga u BiH, poručio je predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

"Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija i Kristijan Šmit bavili su se vređanjem Republike Srpske, a ne problemima BiH. Njihovo ponašanje i jesu problemi BiH", naglasio je Stevandić.

On je ukazao da se sada vidi da nema konsenzusa ni kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, koja se priprema u UN, a čiji je zagovarač Lagumdžija i koji nastupa bez prethodno utvrđenog stava u Predsedništvu BiH, kao jedinom relevantnom mestu za vođenje spoljne politike.

"Nema konsenzusa ni usaglašenog stava BiH u čije ime se ona predlaže, a to je kršenje Ustava BiH. Rezolucija je podmetnuto kukavičje jaje i sponzorišu je oni koji žele nemire u BiH. Posle govora Cvijanovićeve, onima koji su bili u nedoumici, mnoge će stvari biti jasnije", rekao je Stevandić za Srnu.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović je u obraćanju Savetu bezbednosti UN ukazala da u BiH trenutno postoji nekoliko velikih izazova po mir i stabilnost, a većinu koriste u raznim manipulacijama i iniciraju strani i domaći politički akteri koji nastoje da "ponovo napišu" Dejtonski sporazum, Ustav BiH, zakone BiH i međunarodno pravo.

Predstavnici Rusije zakazali su vanrednu sednicu Saveta bezbednosti kako bi upozorili da je BiH na ivici oružanog sukoba, ali i zbog toga što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez saglasnosti pokrenuo priču o rezoluciji o Srebrenici.

image