Srbija i Balkan

Stano: EU se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije

Peter Stano je naveo da su razgovori o ukidanju mera protiv tzv. Kosova u toku, ali da nema konačne odluke, a Beogradu je poručio da se više usklađuje sa odlukama i stavovima Evropske unije
Stano: EU se raduje saradnji sa novom Vladom Srbije© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano sa brifinga za novinare u Briselu poslao je poruke Beogradu i Prištini, prve pozivajući da pokažu svoju privrženost putu ka Uniji, a druge ubeđujući da će im mere biti ukinute onda kad države članice to odluče, a ne kad Aljbin Kurti to traži.

Stano je rekao da se EU raduje saradnji sa novom Vladom Srbije u njenim naporima da ostvari članstvo u EU kao strateški cilj Srbije. On je rekao da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU i da je sama Srbija ulazak u EU navela kao svoj strateški prioritet.

"Evropska unija očekuje i zemlje članice EU očekuju da se to ispuni u praksi. Srbija za to ima pristupni put. Radujemo se radu sa novom Vladom Srbije u njenim naporima da ispuni ovaj strateški cilj Srbije, što je pristupanje EU", rekao je Stano.

On je dodao da, Srbija vrlo dobro zna koja su očekivanja EU i naglasio da ona, kao zemlja kandidat, mora da učini sve da ispuni određene kriterijume, što, podvukao je, kada je reč o spoljnoj politici, znači da se više usklađuje sa odlukama i stavovima Evropske unije.

"Očekujemo da to ispune i da svaki član vlade radi na tome koliko god može", rekao je Stano.

Na pitanje da prokomentariše predloge za određene članove vlade, koji se nalaze na listi sankcija SAD, Stano je rekao da su proteklih godina postupci i izjave Aleksandra Vulina bili u suprotnosti sa "ovim navedenim ciljem Srbije kada je reč o poštovanju obaveza vezanih za pristupanje i nerazvijanje kontraproduktivnih veza sa ruskim režimom".

Poruka Prištini

Stano je naglasio da o ukidanju mera odlučuje EU, a ne prištinski političari, odgovarajući premijeru privremenih institucija Aljbinu Kurtiju, koji je u četvrtak zahtevao i ukidanje sankcija tzv. Kosovu. 

Lideri "Kosova" konstantno traže da im se ukinu mere EU, koje su opisali kao nepravedne.

Stano je rekao da se mere ukidaju tek kada se države članice na to odluče.

"Kada je EU predstavila mere protiv 'Kosova', uzroke kriza, jednostranih odluka, eskalacije u odnosu na Srbiju, Evropskoj uniji je bilo jasno da su one reverzibilne. Dakle, one će biti uklonjene u trenutku kada zemlje članice odluče. Ponavljam kada odlučuju zemlje članice, a ne kada odlučuju prištinski političari. Dakle, kada države članice odluče da više nema razloga da mere ostanu na snazi. A to se do sada nije desilo, zemlje članice nastavljaju razgovore i to su unutrašnji procesi", rekao je on na dnevnoj konferenciji za novinare. 

Stano je naveo da su razgovori o ukidanju mera protiv tzv. Kosova u toku, ali da nema konačne odluke.

"Na državama članicama je da ispitaju situaciju i onda zajedno sa evropskim institucijama odluče da li će ukinuti mere ili ne. Mogu samo da potvrdim činjenicu da su rasprave o tome u toku i da podsetim na činjenicu da mere još nisu ukinute. Mere protiv 'Kosova' nisu donete iz jednog konkretnog razloga, već iz nekoliko. Kada države članice utvrde da ti razlozi više ne postoje, odlučiće da uklone mere: delimično ili u potpunosti. Ali ova stvar nije vezana samo za neki incident ili događaj", naglasio je Stano.

Evropska komisija je u julu prošle godine uvela kaznene mere protiv tzv. Kosova zbog eskalacije bezbednosne situacije na severu.

Mere koje je EU nametnula tzv. Kosovu uključivale su: privremenu suspenziju radnih grupa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, nepozivanje tzv. Kosova na sastanke na visokom nivou i suspenziju bilateralnih poseta.

Takođe, obustavljeno je programiranje sredstava za tzv. Kosovo, koja su bila planirana za isporuku kroz Investicioni okvir na Zapadnom Balkanu i IPA 2024 (pretpristupni instrumenti).

Posle kaznenih mera, tzv. Kosovo je izostavljeno iz grantova koje je EU odobrila u julu prošle godine, u iznosu od 2,1 milijardu evra.

Dopisnik Tajma iz Brisela Avgustin Palokaj je 24. aprila izvestio da se EU sprema da ukloni kaznene mere sa tzv. Kosova, i za to nema prigovora ni jedne zemlje članice.

image