Srbija i Balkan

Na 17 mesta u Srbiji zagađenje vazduha već premašilo godišnje vrednosti

Novi Pazar, Sarajevo i Zenica su gradovi sa najvećim koncentracijama PM-2,5 čestica na Balkanu i u Evropi
Na 17 mesta u Srbiji zagađenje vazduha već premašilo godišnje vrednosti© Milos Miskov/Anadolu Agency via Getty Images

Od 53 lokacije u Srbiji za koje postoji državni monitoring, na 17 je za prva četiri meseca u godini već prekoračen dozvoljen broj dana sa prekomernim zagađenjem vazduha za celu godinu. 

U poređenju sa 2023. godinom, imamo blago smanjenje srednjih koncentracija najopasnijih čestica – PM 2,5, pokazuje analiza Nacionalne ekološke asocijacije.

Petar Đurović iz Udruženja građana "Tim 42" za RTS kaže da je za prvi kvartal prevaziđen i broj dana od 35 koliko je zakonom dozvoljeno da budu prekoračene te vrednosti čestica PM-10.

Popovac već ima 68 dana sa prekoračenjem graničnih dnevnih vrednosti PM-10 od 50 mikrograma po kubnom metru.

Slede Novi Pazar, Valjevo, Leštane, Užice, Kosjerić, Šabac, Mladenovac, Obrenovac, Novi Beograd, Zemun, Borča, Smederevo, Kraljevo, Niš, Veliki Crljeni.

Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke asocijacije ističe da su Novi Pazar, Sarajevo i Zenica gradovi sa najvećim koncentracijama PM-2,5 čestica na Balkanu, samim tim i u Evropskoj uniji.

"Sa brojem dana sa prekoračenjem, tu se pojavljuje i Popovac, gde je u blizini cementara, tu imamo i razlog. Takođe, Novi Pazar, pojavljuje se Kičevo u Makedoniji. Dakle, sva ta mesta su daleko, za red veličine, iznad koncentracija i iznad broja dana sa prekoračenjem, nego bilo koja zemlja EU", upozorava Lekić.

Najveće smanjenje broja dana sa zagađenim vazduhom zabeleženo je u Novom Sadu i Kragujevcu, a najveće povećanje na mernim stanicama u Beogradu, na lokacijama Stari grad, Mostar, Vračar, Obrenovac, Ovča, Omladinskih brigada.

image