Magazin

U vazduhu čak 17 vrsta polena drveća, mnogi se žale na alergije

Ovih dana mnogi se žale da ne mogu da dišu, nos im je začepljen, često kašlju, a o spavanju da ne govorimo. Poranilo je cvetanje, te je moguće da se susrećemo sa alergijema, posebno ako imamo na umu činjenicu da u vazduhu trenutno ima čak 17 vrsta polena drveća. Tegobe ne treba lečiti sam, već se konsultovati sa lekarom koji će preporučiti adekvatnu terapiju, savetuju stručnjaci.
U vazduhu čak 17 vrsta polena drveća, mnogi se žale na alergije© freepik

Zabeleženo je prisustvo čak 17 vrsta polena drveća u Beogradu, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave, izjavila je jutros Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine. 

Ona je za Tanjug istakla da su izuzetno topla zima, a i sam početak toplog proleća uticali na ranije cvetanje alergenih vrsta drveća, pored čega je došlo i do "izuzetno velike produkcije polena u vazduh":

"Beležimo prisustvo čak 17 vrsta polena drveća, a ranije su počeli da cvetaju i korovi kao i trave", rekla je Mitrović.

Prema njenim rečima, podaci monitoringa pokazuju da je u visokim koncentracijama prethodnih dana bio polen breze, tisa i čempresa, vrba, platana i to izrazito na Novom Beogradu, zatim i javora, duda, hrasta, jasena i oraha:

"Svi zajedno u unakrsnim reakcijama uticali su da se na alergijske simptome žali veliki broj sugrađana", rekla je Mitrović.

Znato veća koncentracija polena u odnosu na prošlu godinu

Poredeći sa istim periodom od prošle godine, ona kaže da su znatno veće količine polena drveća, "a i da su dosta ranije krenuli poleni korovskih biljaka i trava".

"Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na Android aplikaciji "Polen Srbija" može se pratiti kakve su sve vrednosti po svim gradovima i u tom smislu videti da li nam odgovara Soko banja ili drugi deo centralne Srbije, kao i to da se ne lečimo sami, već u dogovoru sa lekarima, krenuti ranije 10 dana sa terapijama pre nego što krenu alergeni na koje smo ustanovili da smo alergični, odnosno da imamo probleme", rekla je Mitrović.

image