Srbija i Balkan

"Svi dobronamerni su tu": Otvaranju obnovljene džamije u Banjaluci prisustvuje rukovodstvo Srpske

Zvaničnike Republike Srpske ispred Arnaudija džamije dočekao je muftija banjalučki Ismail-efendija Smajlović
"Svi dobronamerni su tu": Otvaranju obnovljene džamije u Banjaluci prisustvuje rukovodstvo Srpske© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA, fotografija niske rezolucije/ nr

U Banjaluci je otvorena obnovljena džamija Arnaudija, za čiju rekonstrukciju je izdvojeno gotovo tri miliona evra, a prisutno je najviše rukovodstvo Republike Srpske, kao i zvanice iz Turske.

Zvaničnike Republike Srpske ispred Arnaudija džamije dočekao je muftija banjalučki Ismail-efendija Smajlović.

Svako ima pravo da bude svoj na svome. Može da bude drugačiji, pripadnik, jednog, drugog ili trećeg naroda, ali ono što zajedno moramo da gradimo jeste mir na ovim prostorima, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, na otvaranju obnovljene džamije Arnaudije u Banjaluci, uz isticanje da je sve ono što se desilio pre 30 godina bila greška i da je bilo skrnavljenje, misleći na rušenje džamija.

"Svedočimo veoma važnoj stvari, da ono što se desilo pre 30 godina bila je greška. I sada svedočimo tome da se džamija ponovo izgradila, što znači da se život nastavlja dalje", istakao je Dodik.

Dodik je poručio da ovaj prelepi objekat koriste vernici i da im niko ne smeta u njihovim molitvama, kako ovde u Banjaluci, tako i u čitavom regionu.

"I izgradnja džamije, ali i naše okupljanje ovde je veliki uspeh i primer svima, ovde, ali i šire da suživot i tolerancija nemaju alternativu", poručio je Dodik.

Glavni imam glavni imam Medžlisa Banjaluke Muamer Okanović poželeo je dobrodošlicu i zahvalio predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH, među kojima i srpskom članu Predsedništva BiH Željki Cvijanović, kao i predstavnicima grada Banjaluka.

"Arnaudija je džamija koja je vekovima krasila lepotu Banjaluke. Srećan sam što danas otvara svoja vrata i što će na radost vernika biti sedište dobrih i čestitih ljudi", rekao je Okanović

Za obnovu džamije Arnaudija izdvojeno oko šest miliona maraka.

Džamiju je otvorio reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović uz prisustvo predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsednika Vlade Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva Željke Cvijanović, potpredsednika Vlade Republike Srpske Alena Šeranića, potpredsednika Srpske Ćamila Durakovića, gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i turskog ministra kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoja, izaslanika predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i brojnih gostiju.

Brojni vernici islamske veroispovesti nisu krili radost što je banjalučka Araudija ponovo otvorena za vernike. Poručuju da im je jedina želja da svi narodi žive u slozi i miru u BiH.

Dobra poruka za povratnike

Zulejha Mulisić i Rifata Alilovski, rođene Banjalučanke, s govorile su o značaju otvaranja džamije.

"Ovo je monumentalni spomenik koji krasi Banjaluku. Svi dobronamerni su tu, čak i turisti. Ovo je dika za veliki grad. Šteta je što je džamija bila porušena, ali uz volju dobrih ljudi Božju pomoć ponovo je zdanje izraslo i na ponos je svih građana Banjaluke", poručile su one za "Avaz".

Rođena Banjalučanka Sanela Muratović je poručila da je ovaj dan značajan za Banjaluku, ali i za kompletan islamski svet.

"Šta se desilo to ne možemo promeniti. Hvala Bogu na dobrim ljudima i vernicima, koji su došli da ulepšavaju ovaj dan i da sve bude kako treba", istakla je Sanela.

Miralem Abdijanović rekao je da svima želi sve najbolje i da sve protekne u miru. Ističe da je često u Banjoj Luci.

"Imam i kćerku koja radi u Banjaluci, pa će i ona doći tu. Ovo može biti dobra poruka i za povratnike, ako dođu i vide da je sve u redu normalno da će se vratiti", kazao je Abdijanović.

Arnaudija je izgrađena u klasičnom osmanlijskom stilu, a stilskim i tipološkim karakteristikama pripada grupi jednoprostornih džamija sa kupolom i tri kupolice.

Zbog otvaranja džamije Arnaudije, Policijska uprava Banjaluka preduzela je pojačane mere bezbednosti.

U više ulica saobraćaj je biti obustavljen od sedam časova, a zabrana će trajati sve dok za tim bude potrebe.

Zabranjen je i rad ugostiteljskim objektima koji se nalaze u blizini Arnaudije od sedam do 17 časova.

image