Srbija i Balkan

Korak koji se može porediti sa članstvom u BRIKS-u: Značaj izjave koju su potpisali Si i Vučić

Reč je o posebnoj kategoriji međunarodnih odnosa koja je u kineskoj spoljnoj politici rezervisana za važne partnere, ističu sagovornici za RT Balkan
Korak koji se može porediti sa članstvom u BRIKS-u: Značaj izjave koju su potpisali Si i Vučić© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Izjava o strateškom partnerstvu i zajednici Srbije i Kine, koju su danas potpisali Aleksandar Vučić i Si Đinping, predstavlja značajan korak napred u spoljnoj politici Beograda, saglasni su sagovornici za RT Balkan.

Novinar Borislav Korkodelović ističe da ovaj dokument, čije je puno ime Izjava Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, predstavlja podizanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koje su dve zemlje potpisale 2016. godine tokom prethodne posete kineskog predsednika srpskoj prestonici, na novi nivo. 

"I jedno (sveobuhvatno strateško partnerstvo) i drugo (zajednice sa zajedničkom budućnošću) su kategorija iz bilateralnih odnosa koje Kina u spoljnoj politici ima sa različitim državama", kaže Korkodelović, i napominje da u kineskoj spoljnoj politici postoji barem 10-15 različitih kategorija strateškog partnerstva.

Primera radi, odnos Pekinga sa Moskvom, inače od izuzetnog značaja za obe strane, kategoriše se kao "Sveobuhvatno strateško partnerstvo koordinacije za novu eru".

Kineski državni mediji su danas izvestili da je Srbija prva evropska zemlja "koja je izgradila ovakvu zajednicu sa Kinom", a Korkodelović ističe da je kategorija Zajednice sa zajedničkom budućnošću rezervisana za važne spoljnopolitičke partnere Pekinga kao što su Vijetnam ili Indonezija, čiji se značaj, napominje Korkodelović, ogleda u činjenici da je Indonezija vodeća zemlja ASEAN-a koji je glavni trgovinski partner Kine.

Diplomata Vladimir Kršljanin, autor knjige "Novi svet - Srbija, Rusija, Kina - budućnost koja je počela", napominje da je potpisivanje Izjave "značajan korak u spoljnoj politici Srbije", ali i "potvrda činjenice da se svet menja i da su zapravo lideri tog novog sveta Rusija i Kina".

Počasno mesto Srbije u novom svetskom poretku

"Pristupanje Srbije ovom kineskom konceptu je deo jednog svetskog trenda, i to bi po značaju moglo da se uporedi sa pristupanjem BRIKS-u, koje verujem da takođe nećemo dugo čekati", kaže Kršljanin. 

Naš sagovornik ističe da "mora da se razume da je Srbija na određeni način, što je tokom (Sijeve) posete veoma simbolično podvučeno, svojim otporom zapadnoj hegemoniji probudila Rusiju i Kinu i nagnala ih da se ubrzano prilagođavaju novim okolnostima i preuzmu tu svoju vodeću ulogu".

"Srbija je u tom smislu veoma zaslužna za nastanak novog sveta, i ona zaslužuje u njemu počasno mesto. Meni je veoma drago što je potpisivanjem ove izjave Srbija učinila prvi krupan formalni korak da se pridruži tom novom svetu, odnosno da se pridruži svetskoj većini u novoj eri, kako to kažu Kinezi", navodi Kršljanin.

Korkodelović podseća da je kineski predsednik danas istakao da podizanje odnosa Srbije i Kine na viši nivo u potpunosti pokazuje posebnost strateških i bilateralnih odnosa dve zemlje.

"To treba i shvatiti kao reči koje Si Đinping ne izgovara često, i treba imati u vidu da te reči izgovara jedan od vodećih državnika sveta danas, iza kojeg stoji država bez koje danas ne mogu da budu rešeni najteži problemi u međunarodnoj zajednici, bilo da se radi o aktuelnim sukobima kao što je Ukrajina", napominje naš sagovornik.

"Kad imate takvu zemlju sa sobom - stalnu članicu SB UN, drugu najveću ekonomsku i prvu diplomatsku svetsku silu, onda bi Srbija, kao jedna relativno mala zemlja i još uvek ekonomski razorena, trebalo da uživa i određeni ugled u međunarodnoj zajednici", zaključuje Korkodelović.

image