Srbija i Balkan

Šta piše u dokumentu koji su potpisali Si i Vučić: Poštovanje suvereniteta i otpor hegemoniji

Kineska strana podržava napore za pronalazak kompromisnih rešenja na miroljubiv način koje Republika Srbija preduzima u pregovorima sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave "Kosova", te poziva na primenu svih sporazuma postignutih u okviru Dijaloga Beograda i Prištine
Šta piše u dokumentu koji su potpisali Si i Vučić: Poštovanje suvereniteta i otpor hegemoniji© TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Srbija i Kina se suprotstavljaju nametanju bilo kakvog rešenja konačnog statusa "Kosova", i sve zainteresovane strane treba da u okviru rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 (1999), putem dijaloga i konsultacija postignu uzajamno prihvatljivo rešenje, piše u dokumentu koji su danas potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping.

U dokumentu se ističe da je u tom procesu suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije moraju biti poštovani u potpunosti.

"Kineska strana podržava napore za nalaženje kompromisnih rešenja na miroljubiv način koje Republika Srbija preduzima u pregovorima sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave 'Kosova', te poziva na primenu svih sporazuma postignutih u okviru Dijaloga Beograda i Prištine, kao i efektivno obezbeđivanje verske i kulturne baštine na tom području", piše, između ostalog, u dokumentu.

Takođe se ističe da je formiranje Zajednice srpskih opština važan deo Briselskog sporazuma iz 2013. godine i mora biti realizovan.

"Kina razume nastojanje Srbije da postane članica Evropske unije i pozdravlja politiku Srbije usmerenu ka razvoju prijateljskih odnosa sa svim zemljama i njenu opredeljenost za unapređenje saradnje u regionu", navodi se u dokumentu.

Srbija i Kina će se uzajamno čvrsto podržavati u pitanjima od vitalnog državnog interesa na osnovu principa poštovanja državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država, napominje se u dokumentu.

"Dve strane su istakle da je neophodno poštovati međunarodni poredak, zasnovan na međunarodnom pravu i Povelji Ujedinjenih nacija, uz poštovanje principa nezavisnosti, jednakosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država, i zalaganje za multilateralnu saradnju sa Ujedinjenim nacijama u jezgru, uz očuvanje istinskog multilateralizma", ističe se.

Takođe se navodi da Srbija i Kina pozivaju na ravnopravan i uređen multipolarni svet i univerzalno korisnu i inkluzivnu ekonomsku globalizaciju, insistiraju da sve zemlje, bez obzira na veličinu, budu tretirane kao jednake, suprotstavljajući se hegemonizmu i politici moći, kao i svim oblicima unilateralizma i protekcionizma.

Srpska strana je ponovo potvrdila da je razvoj prijateljskih odnosa sa Narodnom Republikom Kinom jedan od glavnih stubova njene spoljne politike.

Ponovila je čvrstu podršku principu jedne Kine, ističući da u svetu postoji samo jedna Kina i da je Tajvan neotuđivi deo teritorije Kine, kao i da je Vlada Narodne Republike Kine jedina legitimna vlada koja predstavlja celu Kinu.

Kako se navodi, srpska strana se protivi svim oblicima "nezavisnosti Tajvana" i mešanju u unutrašnje poslove Kine, ponovo ističući da neće stupati u zvanične kontakte sa vlastima Tajvana na bilo kakav način, te da čvrsto podržava sve napore koje Vlada Kine čini u cilju ujedinjenja zemlje.

Kineska agencija Sinhua je prethodno objavila da potpisivanje ovog dokumenta, čiji je pun naziv Zajednička izjava Republike Srbije i Narodne Republike Kine o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čini Srbiju prvom evropskom zemljom "koja je izgradila ovakvu zajednicu sa Kinom".

Sporazum o slobodnoj trgovini i Pojas i put

Dodaje se da će dve strane aktivno raditi na realizaciji "Sporazuma o slobodnoj trgovini između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine" i "Srednjoročnog akcionog plana o zajedničkoj izgradnji Pojas i put između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine (2023-2025)", koji su potpisani oktobra 2023. godine u Pekingu.

U Zajedničkoj izjavi dve strane pozdravljaju pozitivan trend razvoja trgovinske razmene između Srbije i Kine i izražavaju želju da podstiču uravnotežen razvoj bilateralne trgovine.

Navodi se i da je kineska strana izrazila spremnost da povećava uvoz kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda i drugih proizvoda iz Srbije i ubrza odobravanje dozvola za inspekciju i karantin za posebne kategorije poljoprivrednih proizvoda i proizvoda životinjskog porekla.

Dve strane su izrazile želju da povećaju upotrebu teretnih vozova između Kine i Evrope. Kineska strana je zainteresovana da se više kvalitetnih proizvoda iz Srbije prevozi na kinesko tržište teretnim vozovima između Kine i Evrope.

Dve strane visoko cene pozitivne rezultate postignute u saradnji u oblasti izgradnje infrastrukture, pozdravljaju unapređenje "Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine".

Istovremeno, i dalje će jačati praktičnu saradnju u oblastima kao što su izgradnja saobraćajnih infrastruktura, povezivanje, čista energetika, industrijske investicije, poljoprivreda, zone ekonomske i trgovinske saradnje.

Železnica Srbija-Mađarska

U Zajedničkoj izjavi se kaže i da dve strane smatraju da je projekat modernizacije srpsko-mađarske železničke pruge od velikog značaja za unapređenje povezanosti Srbije i regiona, koji otvara nove perspektive za olakšano kretanje ljudi, povećanje prometa roba i ekonomske razmene u regionu.

Dve strane visoko cene postignute rezultate u izgradnji srpske deonice železnice i nastaviće da ulažu napore da se ova deonica završi u predviđenom roku, podižući regionalnu povezanost na viši nivo.

Kineska strana je spremna da podstiče svoja preduzeća da dalje učestvuju u projektima regionalnog povezivanja, polazeći od komercijalnih i tržišnih principa. Dve strane žele da povećaju saradnju usmerenu ka osiguranju bezbednosti na železničkim deonicama na teritoriji Srbije.

image