Svet

Popularnost SAD u slobodnom padu širom sveta, reputacija Rusije i Kine sve bolja

Podrška Amerike izraelskom ratu u Gazi naštetila je njenoj popularnosti
Popularnost SAD u slobodnom padu širom sveta, reputacija Rusije i Kine sve boljaGetty © Robert Deutschman

Popularnost Amerike kao globalne sile opada širom sveta, posebno u zemljama sa muslimanskom većinom, pokazuje Indeks percepcije demokratije za 2024.

Analizirajući oko 63.000 ispitanika iz 53 zemlje, Indeks sumira stavove prema demokratiji, geopolitici i globalnim silama.

Američka međunarodna reputacija je na udaru od početka 2023. godine, posebno u muslimanskim zemljama, zbog nepokolebljive podrške Vašingtona Izraelu u njegovom ratu u Gazi.

Sada se trendu pridružuje i Evropa. "Prvi put od početka Bajdenove administracije, mnoge zapadnoevropske zemlje imaju negativnu percepciju SAD... To je posebno vidljivo u Nemačkoj, Austriji, Irskoj, Belgiji i Švajcarskoj", rekao je Frederik DeVo, viši istraživač kompanije za istraživanje "Latane" koja je sastavila Indeks.

U međuvremenu, pozitivna percepcija Kine u Aziji, Severnoj Africi, Bliskom istoku i Latinskoj Americi nastavlja da raste, dovodeći globalnu percepciju Pekinga na "neto pozitivnu", uprkos kontinuiranom evropskom skepticizmu.

Rusija je "rehabilitovala" svoj imidž u većini anketiranih regiona, sa izuzetkom Evrope.

Slaba popularnost Amerike, u kombinaciji sa dobrim kotiranjem Rusije i Kine, znači da se na ove dve zemlje sada gleda jednako pozitivno kao na SAD u većini anketiranih zemalja Bliskog istoka, Severne Afrike i Azije, objašnjava "Politiko".

Dok su SAD uglavnom i dalje "glavne" na globalnoj sceni, pukotine počinju da se pojavljuju u podršci nekada glavnih zapadnoevropskih saveznika, dok Rusija i Kina postaju sve popularnije u drugim regionima.

image