Srbija i Balkan

Skupština u neuobičajeno mirnoj atmosferi usvojila dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

Dopune zakona o JBS je predložila grupa od 37 opozicionih poslanika, a reč je o strankama koje nastupaju na narednim izborima pod sloganom "Biram borbu"
Skupština u neuobičajeno mirnoj atmosferi usvojila dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spiskuGetty © Biserka Stojanovic

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Za je glasalo 153 poslanika, protiv je bilo osam, nije bilo uzdržanih od ukupno 161 poslanika.

Glavna promena odnosi se na to da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

Takav dogovor postignut je juče na sastanku poslaničkih gupa o poboljšanju izbornih uslova koji se vodio između vlasti i opozicije u parlamentu, a kome je predsedavala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić.

Današnja rasprava o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku protekla je u neuobičajeno mirnoj atmosferi. Dopune zakona o JBS je predložila grupa od 37 opozicionih poslanika, a reč je o strankama koje nastupaju na narednim izborima pod sloganom "Biram borbu".

Vladajuća koalicija ocenila je da su ove dopune zakona nepotrebne, ali da će za njih glasati jer "drže reč", kao i zbog stabilnosti u državi, dok stranke koje će bojkotvati naredne izbore, a to su Stranka slobode i pravde, SRCE i koalicija NADA, ocenjuju da se ovim dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku neće unaprediti izborni uslovi.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je na sednici da će ta poslanička grupa glasati za predložene dopune, ne zato što smatraju da su one dobre ili neophodne, naprotiv, njihovo mišljenje je da je ovo jedan neodgovoran predlog, već zbog višeg cilja, a to je stabilnost u državi.

"Ja bih voleo da mogu neodgovorno da kažem - neću glasati za ovo. Voleo bih da sam u takvoj poziciji, na moju žalost nisam, i to je otprilike razlika među nama. Lako je raditi za državu ono što voliš i ono što ti prija. Na ovakvim stvarima se pokazuje kako je i kome stalo do države, kada mora da proguta, ne žabu, nego žabetinu zarad nečega što je viši cilj", rekao je Jovanov.

Šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović rekla je da će ta poslanička grupa u skladu sa političkim dogovorom glasati za dopune zakona o JBS.

"Želim da uputim javno izvinjenje svim građanima koji će biti obuhvaćeni izmenom. Ovo jeste u dobroj meri nepravda prema njima, ovo jeste i jedan gest koji mogu smatrati i preagresivnim u odnosu na njihova prava", rekla je Paunović na sednici.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović rekao je da će njegova partija glasati za predložene izmene i dopune zakona.

"Očigledno je da postoji dobra volja stranaka koje su na vlasti, da postoji volja predstavnika opozicije da se razgovara otvoreno o svim pitanjima na sastancima i to je jedan prvi korak koji činimo da unapredimo naš izborni sistem", rekao je Jovanović i naglasio da je u interesu svih stranaka i vlasti i opozicije da ne bude primedbi na izborne rezultate.

Predsednik poslaničke grupe Zeleno-levi front - Ne davimo Beograd Radomir Lazović rekao je da je donošenje dopuna zakona neophodno kako bi se odgovorilo na kako tvrdi, problem izbornih migracija koji je postojao na izborima 17. decembra.

"Mi ne tvrdimo da se te promene i fantomski birači nisu desili i pre ovog datuma, ali je ovde postignut dogovor i ovim smo ograničili jedan veliki period u kojem su se ovakve manipulacije dešavale", rekao je Lazović.

Poslanik koalicije NADA Predrag Marsenić je svoje izlaganje počeo rečenicom "Kasno Marko na Kosovo stiže", dodajući da se o biračkom spisku ne razgovara dok je kampanja u toku i da zbog toga ovo za njih nisu izbori i da u Beogradu neće izaći.

Poslanik "Mi - glas iz naroda" Branko Pavlović rekao je da se ovde predlaže nešto sto je surotno Ustavu i evropskim standardima i da će zato glasati protiv dopuna Zakona o JBS.

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović kritikovao je predlog dopuna zakona o JBS i rekao da on ne predviđa izvršni nadzor kada su u pitanju promene jedinstvenog biračkog spiska.

Zamenik predsednika poslaničke grupe Srbija centar - Srce Stefan Janjić tvrdi da predlog izmena zakona nije u skladu sa Ustavom, jer kako je rekao član 197. Ustava predviđa zabranu retroaktivnosti osim ukoliko postoji opšti interes.
Rekao je da je za njega problematično i to što se zakon neće odnositi na celu teritoriju Srbije, već se odnosi samo na one opštine i gradove u kojima će se održati izbori 2. juna ove godine.

Poslanik grupe Novi DŠ-POKS Dejan Šulkić rekao je da je bez obzira što ovaj predlog potpisala grupa opozicionih poslanika, ovo je, po njegovom mišljenju, zajednički predlog vlasti i dela opozicije.

Šulkić je govoreći o razlozima zbog kojih ne treba prihvatiti predlog izmena zakona rekao između ostalog, da on "ništa ne rešava" i da će kad izbori prođu ponovo biti i prigovora na izborni proces i da će se ponovo razgovarati o u izbornim uslovima.

image