Srbija i Balkan

Bez presedana za "Kosovo" i Tajvan: Izmenjen tekst rezolucije o prijemu Palestine za članstvo u UN

U rezoluciji, koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, se naglašava da se odluka o članstvu Palestine treba doneti na "izuzetnoj osnovi", odnosno bez postavljanja presedana za buduće slučajeve, poput tzv. Kosova i Tajvana
Bez presedana za "Kosovo" i Tajvan: Izmenjen tekst rezolucije o prijemu Palestine za članstvo u UN© FOTO TANJUG/ UN PHOTO / LOEY FELIPE

Izmenom teksta rezolucije o prijemu Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija, koje je juče bilo na dnevnom redu, izbegnuta je začkoljica da ova odluka posluži kao presedan za buduće slučajeve poput tzv. Kosova i Tajvana.

Dopune koje podrazumevaju da se o prijemu odluči na "izuzetnoj osnovi", sačinjene su posle izražene zabrinutosti nekoliko diplomata na Ist Riveru da bi to glasanje moglo da predstavlja postavljanje presedana, pišu "Večernje novosti".

U rezoluciji, koju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, se naglašava da se odluka o članstvu Palestine treba doneti na "izuzetnoj osnovi", odnosno bez postavljanja presedana za buduće slučajeve, poput "Kosova" i Tajvana.

Taj deo teksta unet je uzimajući u obzir zapažanja Rusije i Kine.

Nekadašnji šef diplomatije Vladislav Jovanović ukazuje na to da deo teritorije Srbije - Kosovo i Metohija ne može da se poredi sa palestinskim slučajem, napominjujući da je SB u zakašnjenju više od 60 godina da se ostvari palestinska država.

"Ovim je izbegnuto da ubrzano priznavanje posluži za neke buduće slučajeve. Ipak, razlika između KiM i Palestine je ta što je Palestina stvorena odlukom UN pre 60 godina i to što je ona osnovana na legalnim osnovama, ali zbog opstrukcije drugih, do njenog priznavanja u UN nije došlo. U slučaju Kosova, njegovo otcepljenje je stvoreno bespravnom upotrebom fizičke sile NATO koje je uveliko doprinelo da se deo teritorije Srbije proglasi nezavisnom državom. Srbija je matična država i do sada se nikada nije dogodilo da se bez saglasnosti matične države neko primi u članstvo. To je primer i sa odvajanjem Bangladeša od Pakistana, koji dugo nije mogao da bude primljen zbog otpora matične države", objašnjava Jovanović za "Novosti".

Kada je reč o apliciranju za članstvo Prištine u drugim međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, koje je sledeće na dnevnom redu, ali i u Unesku i Interpolu, Jovanović napominje da je cilj arhitekata nezavisnosti Kosova da ukoliko nije moguć ulazak na glavna vrata, da se to prvo učini na sporednim:

"Ukoliko bi uspeli da tu nakaznu tvorevinu uvuku u nekoliko takvih organizacija, onda bi potom, mogli da mašu sa tim da je prijem u UN jedna puka formalnost".

Zapadni Balkan istaknut u UN

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je juče u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom i predsednikom 78. zasedanja Generalne skupštine UN Denisom Fransisom o situaciji na Zapadnom Balkanu i predstojećem radu Generalne skupštine UN.

Lajčak je naveo da je razgovor sa Fransisom bio koristan i u pravom trenutku, kada je Zapadni Balkan istaknutiji nego ranije na dnevnom redu Generalne skupštine UN.

image