Svet

Briselski univerzitet tuži studente zbog navodnog nasilja na propalestinskim protestima

Studenti nastavljaju sa okupacijom pojedinih oblasti univerziteta, prenose mediji
Briselski univerzitet tuži studente zbog navodnog nasilja na propalestinskim protestimawww.globallookpress.com © Martin Pope/Keystone Press Agency

Briselski univerzitet (ULB) podneće prijavu policiji protiv studenata uključenih u navodno nasilne proteste protiv izraelskog rata u Gazi, uključujući i napad na vođu jevrejske studentske unije, rekla je danas rektorka Anemi Šaus.

"Biće podneta žalba jer je to nasilje, a posebno protiv predsednika (Unije
jevrejskih studenata Belgije). I to ne mogu da tolerišem", rekla je ona za radio "RTBF".

Šaus je navela da je u kampusu ponovo zaveden red nakon intervencije policije u utorak.

Kako su očevici opisali lokalnim medijima, policija je zaustavila navodni napad na lidera jevrejske studentske unije, dok je nekoliko demonstranata uzvikivalo "antisemitske" uvrede.

On nije zadobio teže povrede, a Unija jevrejskih studenata Belgije osudila je napad, prenosi Rojters.

Belgijski list "Soar" navodi da studenti nastavljaju sa okupacijom pojedinih oblasti univerziteta i da se dijalog između njih i univerziteta nastavlja, te da ne postoje neposredni planovi da se ovi studenti izbace sa fakulteta.

U susednoj Holandiji, propalestinski demonstranti su danas zauzeli Univerzitet u Amsterdamu, dan nakon što se policija sukobila sa demonstrantima u holandskoj prestonici i sklonila kamp prethodno postavljen na univerzitetu.

image