Svet

Propalestinski protesti se šire: Digli se studenti u nordijskim zemljama

Propalestinske demonstracije zakazane su i u Malmeu za vreme učešća izraelskog kandidata na Pesmi Evrovizije
Propalestinski protesti se šire: Digli se studenti u nordijskim zemljamawww.globallookpress.com © Alexander Pohl/Keystone Press Agency

Talas protesta univerzitetskih kampusa širom Evrope i SAD koji izražavaju solidarnost sa Palestincima zbog rata u Gazi stigao je do nordijskih zemalja, javljaju mediji.

U Finskoj, desetine demonstranata iz grupe solidarnosti Studenti za Palestinu navodno su podigli kamp ispred glavne zgrade Univerziteta u Helsinkiju. Oni zahtevaju da ta institucija prekine veze sa izraelskim univerzitetima, uključujući raskid svih ugovora o razmeni studenata i istraživačkoj saradnji.

Demonstranti smatraju da su izraelski univerziteti, a posebno Univerzitet u Tel Avivu i Hebrejski univerzitet u Jerusalimu, bili su uključeni u razvoju vojnih tehnologija koje se koriste u Gazi i u okviru obuke vojnog osoblja.

Finski visokoškolski instituti trebalo bi da slede one u Norveškoj, gde je pet univerziteta prekinulo veze sa Izraelom u februaru, smatraju demonstranti, upozorivši da će se demonstracije nastaviti dok se ne ispune njihovi zahtevi.

U Danskoj su studenti takođe postavili propalestinski kamp na Univerzitetu u Kopenhagenu. Oko 45 šatora je navodno postavljeno na travnjaku ispred kampusa Fakulteta društvenih nauka.

Univerzitet je rekao da studenti imaju pravo da protestuju, ali ih je pozvao da poštuju pravila u kampusu.

"Tražite dijalog, a ne sukobe, i napravite mesta za perspektive koje nisu vaše", navela je administracija univerziteta na Iksu.

Propalestinska grupa je tvrdila da su njihovi pokušaji da razgovaraju sa administracijom u protekle dve godine o povlačenju investicija iz izraelskih kompanija bili uzaludni.

"Ne možemo više da se zadovoljimo opreznim dijalogom koji ne vodi ka konkretnim akcijama", navela je grupa na svojoj Fejsbuk stranici.

Propalestinske demonstracije očekuju se u trećem po veličini gradu u Švedskoj, Malmeu, koji bi je domaćin takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Švedska, kako izveštavaju mediji, pooštrava bezbednost uoči protesta, tako što naoružava policiji veće oružje i dovodi oficire za pojačanje iz Danske i Norveške.

Demonstracije u Malmeu planirane su za 9. maj, kada će Izrael učestvovati u drugom polufinalu Evrovizije, i 11. maj, na dan finala. Demonstranti kažu da će osporiti učešće Izraela na takmičenju.

Izraelskoj takmičarki Eden Golan rečeno je da ne napušta hotelsku sobu iz bezbednosnih razloga.

Do širenja propalestinskih protesta dolazi u trenutku kada su izraelski tenkovi ušli u grad Rafa u južnoj Gazi kako bi izveli "preciznu protivterorističku operaciju" protiv militanata Hamasa.

Hamas je pokrenuo iznenadni napad na Izrael 7. oktobra prošle godine, u kojem je ubijeno 1.200 ljudi i oteto oko 250 talaca. U vojnoj operaciji koju je Tel Aviv pokrenuo u Pojasu Gaze kao odgovor na Hamasov napad je do sada ubijeno skoro 35.000 Palestinaca, od kojih su većina žene i deca, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi.

image