Svet

Ko peva, zlo priziva: Kako je "Evrovizija" zabranila Palestinu, a dozvolila Satanu

Ovogodišnja "Evrovizija" jedna je od najkontroverznijih u istoriji, budući da je licemerje organizatora koji tvrde da "takmičenje nije političko" očiglednije nego ikad
Ko peva, zlo priziva: Kako je "Evrovizija" zabranila Palestinu, a dozvolila Satanu© Photo by Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

"Ko peva, zlo ne misli", kaže naš narod. Na ovogodišnjoj Evroviziji, najvećem pevačkom takmičenju u Evropi (i iz nekog razloga od 2015. godine Australiji) izgleda važi da ko peva... zlo priziva? 

Iako se veruje da ljubitelje "Izbora za pesmu Evrovizije" posle više godina u najmanju ruku bizarnih nastupa i upitnih provokativnih političkih poteza više ništa ne može da šokira, samo nekoliko minuta nakon nastupa Irske u prvom polufinalu, društvene mreže su preplavile zabrinute kritike i pitanja "u šta se to Evrovizija pretvorila".

Predstavnik Irske, nebinarna osoba Bambi Tag, izvela je zastrašujuću numeru "Bluz sudnjega dana" uz pentagrame, sveće, rogove i ostale prateće satanističke simbole. Bambi, inače biološka žena, plasirala se u finale, ali su mnogi upozorili da je ovoga puta zaista pređena svaka granica dobrog ukusa. 

Smetaju Izrael i Palestina, Satana je dobrodošao

Ovogodišnje takmičenje jedno je od najkontroverznijih u istoriji, budući da je licemerje organizatora koji tvrde da "takmičenje nije političko" očiglednije nego ikad. 

U mnogim evropskim državama pozivalo se na bojkot takmičenja zbog učešća Izraela, a i sama irska Bambi je navela da podržava bojkot i da je njen "performans" isprva trebalo da bude u znaku podrške Palestini, ali da su organizatori to odbili.

Takođe je odbijena i prva verzija izraelske pesme u kojoj je bilo reči o žrtvama napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine. 

Rusija je, podsećamo, 2022. godine suspendovana "na neodređeno", Belorusiji je od 2021. godine zabranjeno da učestvuje zbog "političkog teksta" pesme (za razliku od Izraela kome je dozvoljena prepravka), Bosna i Hercegovina je 2017. godine sankcionisana zbog neplaćenog duga, a Mađari su 2019. godine odlučili da ne učestvuju zbog LGBT politike takmičenja. 

Isticanje palestinskih simbola je ove godine izričito zabranjeno. Bambi su primorali da iz nastupa izbaci natpise po telu kojima poziva na primirje u Gazi, a Satana je, sa druge strane, od organizatora "Evrovizije" čini se dobio zeleno svetlo. Predstavnik Irske je stoga umesto propalestinskih poruka na telu napisala "krunišite vešticu"

U toku nastupa pokazala je dozvoljenu zastavu - transrodnu. 

"Ja, ja 
Ja znam da ti živiš laž
Ja, ja
Ja ti vidim ožiljke u očima
Ja, ja
Ja znam da ti živiš laž
Ja, ja", vrištala je Bambi u kameru valjajući se po pentagramu.

U prilog tezi da nisu u pitanju samo bezazleni performans, umetnička sloboda i pokušaj privlačenja pažnje govori to što Bambi inače svoju muziku opisuje kao "vidža-pop", nazvan po ploči sa slovima, brojevima i okultnim simbolima koja se inače "koristi za razgovaranje sa demonima i duhovima".

Kako je preneo "Ajriš Miror", Bambi praktikuje "neopagansko veštičarenje", što podrazumeva "magiju pečata i manifestacije", kao i "krvnu magiju tokom menstruacije".

Finski "Lordi" 2006. i ukrajinska dreg kraljica Verka Serdučka 2007. godine neki su od prvih "skandaloznih i šokantnih" popularnih evrovizijskih nastupa.

Da je "Evrovizija" definitivno prestala da bude naivan festival lakih nota "za sve uzraste" (setimo se baladica, pastelnih haljina i odela, šlagera i orkestra u prvim decenijama takmičenja) potvrdila je pobeda austrijske dreg kraljice, "žene s bradom" Končite Vurst 2014. godine.

Već 2017. godine najveća "senzacija" u moru začudnih nastupa i numera bila je "normalna, pozitivna i prijatna" pesma portugalskog izvođača Salvadora Sobrala koja je i odnela pobedu.

Godine 2024. očigledno više nisu posebno novi i zanimljivi ni normalnost, ni čudovišta, ni patuljci, ni bradate žene, ni Ukrajina, te ćemo zato u finalu 68. "Evrovizije" ponovo gledati irski nastup koji su mnogi opisali kao "potpuni satanistički ritual" koji se pritom bavi temom "fluidnog rodnog i seksualnog identiteta". 

Iako nam se s pravom nameće zaključak da od toga sigurno nema niže, nema sumnje da će nas predstojeće "Evrovizije" demantovati.

image