Svet

Tel Aviv: Izraelci koji putuju na Evroviziju treba da prikriju svoj identitet

"Ne kažemo da se ne putuje tamo, ali oni koji budu putovali ne treba da ispoljavaju svoj cionizam", savetuje Izrael svojim državljanima
Tel Aviv: Izraelci koji putuju na Evroviziju treba da prikriju svoj identitet© Photo by Jörg Carstensen/picture alliance via Getty Images

Izraelci koji putuju u Švedsku, na Pesmu Evrovizije, ove godine treba da se pobrinu da prikriju svoj identitet, izjavio je danas neimenovani izraelski zvaničnik na brifingu sa novinarima.

"Ne kažemo da se ne putuje tamo, ali oni koji budu putovali ne treba da ispoljavaju svoj cionizam", rekao je zvaničnik, prenosi "Tajms of Izrael". Dodao je da Izraelci u Malmeu ne bi trebalo da šetaju sa malim izraelskim zastavama.

"Možete da razgovarate na hebrejskom jedni sa drugima, ali ne morate da vičete članovima porodice ili prijateljima koji su na drugom kraju ulice", rekao je zvaničnik.

On je istakao da će sama lokacija na kojoj će biti održan muzički festival biti bezbedna, ali da je Malme, kako navodi, "neprijateljska oblast za Izraelce".

Muzičko takmičenje će se održati 5. maja, a izraelska predstavnica Eden Golan će se ipak takmičiti na festivalu, nakon meseci neizvesnosti oko učešća Izraela zbog protesta i optužbi za politizaciju usled izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, koja je usledila nakon terorističkog napada Hamasa.

image