Srbija i Balkan

Sudbina zgrade Generalštaba: Šta se zna o investiciji Trampovog zeta i izgradnji memorijalnog centra

Džared Kušner je nedavno najavio da će u Beogradu na mestu zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije – uništene u NATO bombardovanju 1999. godine – finansirati izgradnju luksuznog hotela, 1.500 stambenih jedinica i muzej
Sudbina zgrade Generalštaba: Šta se zna o investiciji Trampovog zeta i izgradnji memorijalnog centraGetty © Medin Halilovic/Anadolu Agency

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je u sredu, u ime Vlade Srbije, potpisao ugovor o revitalizaciji zgrade Generalštaba sa američkom kompanijom "Afiniti global development", na čijem je čelu Džared Kušner, zet bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

U saopštenju koje je dostavljeno medijima je navedeno da će američka kompanija iznajmiti zemljište na uglu Ulice kneza Miloša i Nemanjine na 99 godina, ali se ne navodi koliko će platiti zakup, ni koliko će uložiti u revitalizaciju ovog zdanja. Nije jasno ni da li će postojeći objekat biti srušen ili dograđen i rekonstruisan. 

Džared Kušner je nedavno najavio tri svoja projekta na Balkanu i naveo da će u Beogradu na mestu zgrade Generalštaba Vojske Jugoslavije – uništene u NATO bombardovanju 1999. godine – finansirati izgradnju luksuznog hotela, 1.500 stambenih jedinica i muzej, ali o njegovoj izgradnji se praktično još ništa ne zna.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nisu odgovorili na pitanje RT Balkan da li u ugovoru sa američkom kompanijom postoje bilo kakve smernice u vezi sa izgradnjom memorijalnog centra, njegovim izgledom i dimenzijama.

Kušner, koji je osnovao svoju investicionu kompaniju nakon što je napustio posao višeg savetnika u Beloj kući, objavio je pre dva meseca na društvenim mrežama ideje za rekonstrukciju zgrade Generalštaba, koja je inače zaštićeni spomenik kulture, koji je nastao na osnovu ideje arhitekte Nikole Dobrovića da ovekoveči bitku na Sutjesci. Kompleks je građen od 1956. do 1965. od kamena mrkocrvene boje iz okoline Kosjerića i belih mermernih ploča sa ostrva Brač.

Prema pisanju američkih medija, Ašer Abeser, koji je u Beogradu juče u ime kompanije "Afiniti global development" potpisao ugovor sa Vladom Srbije, će voditi realizaciju projekta u Srbiji, dok je Kušner investitor koji obezbeđuje novac i koristi svoj uticaj i poziciju da dogovori poslove.

"Njujork tajms" je juče objavio da je srpska vlada odobrila ugovor s Džaredom Kušnerom o izgradnji luksuznog hotela vredan 500 miliona dolara u partnerstvu s Ričardom Grenelom. Za Grenela se podseća da je prvi predložio da američki investitori pokušaju da obnove ovu lokaciju bombardovanu pre 25 godina. Američki mediji pišu da je "Afiniti global development" investicioni fond koji raspolaže sa tri milijarde dolara, koje je dobio od fonda iz Saudijske Arabije. 

Navodi se i da je za Kušnera ovo najveći projekat koji radi njegova firma od osnivanja. Kušnerova kompanija saopštila je da će memorijalni kompleks biti u vlasništvu države koja će njime i upravljati.

Kako se navodi u saopštenju MGSI, investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, ni posle četvrt veka još nema.

"Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u
vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime", podvukao je Vesić.

On je za TV Insajder izjavio da će detalji, od cene zakupa zemljišta na 99 godina, do cene revitalizacije ovog zdanja, biti poznati tek posle potpisivanja komercijalnog ugovora.

"Vlada je tim ugovorom izabrala partnera, koji sada na osnovu ugovora ima pravo da počne da radi projekat, da komunicira sa nadležnim institucijama u Srbiji, kao što su zavodi – od onih za zaštitu, do onih za urbanizam. Kušnerova firma sada može da raspiše međunarodni konkurs za memorijalni centar za žrtve NATO agresije i da se u međuvremenu taj projekat proglasi projektom od nacionalnog značaja", rekao je Vesić.

On očekuje da će procedura biti završena u narednih godinu i po ili dve godine. 

Ovo nije prvi put da se Trampova "dinastija" dovodi u vezu sa arhitektonskim ostvarenjem Nikole Dobrovića porušenim u bombardovanju. Još 2014. godine, pre nego što je Tramp postao predsednik SAD, mediji su izvestili da je delegacija koju je on uputio u Beograd, zainteresovana za izgradnju hotela sa pet zvezdica, razgledala bombardovane zgrade Generalštaba i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Ulici kneza Miloša.

image