Srbija i Balkan

Džared Kušner o zgradi Generalštaba: Neće još dugo ostati tajna

Uzbudljivo je učestvovati u transformaciji istorijske zgrade, rekao je Kušner
Džared Kušner o zgradi Generalštaba: Neće još dugo ostati tajnaGetty © sanniely

"Njujork post" navodi da ne iznenađuje što je zet Donalda Trampa, Džared Kušner zainteresovan za zgradu Generalštaba u Beogradu, budući da je "Njujork tajms" nedavno prestonicu Srbije nazvao "novom evropskom prestonicom koktela".

"Postoji i istorijski značaj zgrade", objasnio je Kušner "Njujork postu". "Transformisati ga iz rugla u obeležje koje će stvarati radna mesta i prihode za grad je nešto u čemu je uzbudljivo učestvovati".

Kušnerov prodor u region sprovodi se preko njegove privatne investicione kompanije sa sedištem u Majamiju, "Afiniti partners" koja pregovara o investicijama vrednim više od milijardu dolara, u nadi da će preoblikovati turistički i pejzaž nekretnina u jugoistočnoj Evropi, navodi list.

Pored dva projekta na albanskom primorju, Kušner planira da revlitalizuje prostor na kom se nalazio kompleks Generalštaba u Beogradu, a koji je teško oštećen u NATO bombardovanju 1999. godine. Kompanija zeta bivšeg predsednika SAD bi da na tom mestu izgradi luksuzni hotel, komercijalni prostor i više od 1.500 stanova.

Kako "Afiniti" pokreće svoje investije u regionu, Kušner je, prema pisanju američkog lista, svestan njihovog potencijala da kataliziraju dalji razvoj ovog dela Evrope koji bi, kako se navodi, mogao da bude sledeća hit destinacija za turizam i investicije.

"To neće još dugo ostati tajna", zaključio je Kušner.

Iako se ne zna kada će projekti u Srbiji i na albanskoj obali biti završeni, prema nacrtu sporazuma koji je dostavljen listu "Tajms", Vlada Srbije će Kušneru dati 99-godišnji zakup bez naknade i pristup izgradnji luksuznog hotela, apartmanskog kompleksa i muzeja.

"Njujork post" podseća da Kušneru nije tek tako palo na pamet da investira u Beogradu. Donald Tramp je 2013, dve godine pre nego što se kandidovao za predsednika SAD, rekao srpskim zvaničnicima da želi da na tom mestu izgradi luksuzni hotel.

Predstavnici Tramp organizacije otputovali su u Beograd da procene lokaciju. Međutim, projekat nije uspeo da se realizuje pre izbora 2016. Nakon inauguracije, Tramp je rekao da neće pokretati nove međunarodne poslovne poduhvate.

Nakon odlaska iz Bele kuće, Kušner je osnovao "Afiniti", privatnu investicionu kompaniju koja je prikupila sredstva u ukupnom iznosu od 3,1 milijardu dolara.

Firma je dobila značajnu podršku investitora sa Bliskog istoka koje podržava država, primivši oko dve milijarde dolara od Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije.

image