Srbija i Balkan

RT Balkan saznaje: Koliko je doza sporne "AstraZeneka" vakcine protiv kovida dato u Srbiji

"AstraZeneka" je priznala da vakcina "može u veoma retkim slučajevima da izazove TTS – trombozu sa sindromom trombocitopenije"
RT Balkan saznaje: Koliko je doza sporne "AstraZeneka" vakcine protiv kovida dato u Srbiji© Christopher Furlong/Getty Images

Dve nedelje od kada je sa evropskog tržišta kompanija "AstraZeneka" dobrovoljno povukla registraciju svoje vakcine protiv kovida-19 (Vaxzevria), javnost u Srbiji napokon je u prilici da sazna koliko je građana kod nas imunizovano ovim spornim cepivom.

Iz Kancelarije za IT i eUpravu za RT Balkan su saopštili da je, prema podacima kojima raspolažu, u Srbiji ukupno aplicirano 293.229 doza AstraZeneka vakcine.

"Prvu dozu dobilo je 143.707 ljudi, od tog broja 133.359 je primilo i drugu dozu, a samo 15.592 i treću", javili su Kancelarije za IT i eUpravu i dodali da je još 447 osoba primilo samo drugu dozu u Srbiji, a 94 samo treću dozu u Srbiji.

Na pitanje koliko stranaca i naših ljudi iz dijaspore je primilo spornu vakcinu protiv kovida, iz kancelarije navode da je od ukupnog broja izdatih doza, stranim državljanima sa boravištem u Srbiji aplicirano 1.908 doza "AstraZeneka" vakcine.

"Prvu dozu dobilo je 916 ljudi, od tog broja 883 je primilo i drugu dozu, a samo 100 i treću. Pored njih, osam osoba primilo je samo drugu dozu u Srbiji, a jedna samo treću dozu u Srbiji," istakli su iz vladine kancelarije.

Naglasili su da je stranim državljanima bez boravišta u našoj zemlji izdato 49.818 doza "AstraZeneka" vakcine.

"Prvu dozu dobilo je 27.102 ljudi, od tog broja 22.038 je primilo i drugu dozu, a samo 423 i treću. Takođe, 214 osoba je kod nas primilo samo drugu dozu, a 41 samo treću", odgovorili su nam iz eUprave.

Ustanovljeno je da vakcina britanskog proizvođača koja se razvijala na Oksford univerzitetu i koja je među prvima plasirana na tržište, izaziva opasne i retke nuspojave i može da stvori TTS – trombozu sa sindromom trombocitopenije, odnosno zgrušavanje krvi i nizak broj trombocita koji mogu dovesti do smrti.

Prvi problemi 

Prvi problemi sa "AstraZenekom" usledili su već na početku imunizacije, u martu 2021. godine.

Tada je nekoliko EU zemalja privremeno suspendovalo upotrebu ove vakcine, zbog sumnje i zabrinutosti da izaziva krvne ugruške.

Međutim, 18. marta te godine EMA je saopštila da je vakcina bezbedna i efikasna i da ne postoji dokazana uzročno-posledična veza primanja vakcine sa povećanim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka.

Britanski Zajednički odbor za vakcinaciju i imunizaciju  preporučio da se odraslima, mlađim od 30 godina ponudi alternativa ovoj vakcini, a potom je 7. maja 2021. promenio preporuku, savetujući da se alternativa ponudi mlađima od 40 godina.

U junu 2021. godine Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je vakcina "AstraZeneke"bezbedna i delotvorna za ljude starije od 18 godina".

Međutim, sve češći smrtni slučajevi demantovali su ove organizacije.

U Velikoj Britaniji je usledila grupna tužba 51 vakcinisane osobe i njihovih porodica, koji su tražili odštetu od 126 miliona dolara.

U sudskim dokumentima podnetim Višem sudu u februaru ove godine, "AstraZeneka" je priznala da vakcina "može u veoma retkim slučajevima da izazove TTS – trombozu sa sindromom trombocitopenije".

image