Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Da li su poskupeli školski udžbenici u Srbiji?

Izdavačke kuće ne kriju da su korigovale cene i tvrde da je poskupljenje minimalno. Kao razloge najčešće navode inflaciju i skuplje inpute kao što su papir i štampanje
RT Balkan istražuje: Da li su poskupeli školski udžbenici u Srbiji?Getty © Picture alliance / Contributor

U beogradske osnovne i srednje škole počele su da pristižu ponude za kupovinu udžbenika, a po svemu sudeći, 20.000 dinara koje je po đaku u te svrhe opredelio Grad Beograd, neće biti dovoljno da pokrije troškove.

Tako, na primer, za udžbenički komplet za 1. razred u jednoj prigradskoj osnovnoj školi treba izdvojiti 9.500 dinara. Za treći razred osnovne škole potrebno je 12.570 dinara. Za peti treba pripremiti od 18.800 do 20.000 dinara, a za šesti 20.680 dinara. Komplet za osmi razred košta najviše – čak 23.000 dinara i sve to uglavnom na samo tri mesečne rate.

Cene čitanki, radnih svezaka, različitih gramatika i materijala za Tehniku i tehnologiju (nekadašnje Osnovno tehničko obrazovanje – OTO), osim što su u proseku skuplje za 5.000 dinara u odnosu na prošlu godinu, što je pojedinačno oko 200-300 dinara po knjizi, i roditelje neprijatno iznenadile, ostavile su gorak ukus u ustima jer se ispostavilo da gradska pomoć nije dovoljna.

Majka troje dece, kojoj država pokriva kupovinu udžbenika za najmlađe dete, za RT Balkan kaže da je pored pitanja kako će da se prehrane, sada aktuelno pitanje kako obezbediti dete za školu.

"Skoro čitava plata će nam otići samo za dva kompleta udžbenika, a kada na to dodamo pribore, sveske, rančeve, odeću, neće nam ni dve zarade biti dovoljne", kaže ona i pita se da li se izlazi u susret roditeljima ili izdavačima.

Beograđanka čije dvoje dece kreću u prvi i peti razred, podseća da se odabir izdavača pravi na četiri godine, te da njeni školarci neće moći da nasleđuju knjige.

"Promenjen je udžbenik iz muzičkog, istorije, matematike. Sve su to predmeti čiji sadržaji se ne menjaju iz godine u godinu, pa ne čudi što će samo komplet iz dva predmeta – Srpskog jezika i Sveta oko nas – moći da pozajme jedno od drugog", revoltirana je ona.

Izdavačke kuće ne kriju da korigovale cene i tvrde da je poskupljenje minimalno. Kao razloge najčešće navode inflaciju i skuplje inpute kao što su papir i štampanje.

Ovo je prva godina da Grad Beograd ne finansira nabavku udžbenika, već je doneta odluka da se roditeljima po detetu obezbedi 20.000 dinara.

image