Srbija i Balkan

Jovanov Rotu: Prestanite da opstruišete saradnju među zemljama u regionu

Član Glavnog odbora SNS-a reagujući na intervju nemačkog poslanika "Pobjedi", pozvao ga je da prestane da seje razdor između Srbije i Crne Gore
Jovanov Rotu: Prestanite da opstruišete saradnju među zemljama u regionu© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Milenko Jovanov pozvao je danas predsednika spoljnopolitičkog odbora Bundestaga Mihaela Rota da prestane da unosi razdor između Srbije i Crne Gore, kao i u čitav naš region.

On mu je poručio da se okrene otvorenom dijalogu i saradnji, umesto što iznosi neutemeljene optužbe, koje bi mogle da podrivaju same principe jedinstva i solidarnosti na kojima Evropska unija počiva, kako je naveo.

Jovanov je tako reagovao na izjavu Rota za podgoričku "Pobjedu" da bi savezi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem mogli da potkopaju evropske aspiracije Crne Gore i naglasio da izjava Rota odražava njegovo duboko nerazumevanje odnosa i dinamike na Balkanu, navodi se u saopštenju SNS-a.

"Srbija je posvećena negovanju dobrih odnosa sa svim svojim susedima, uključujući Crnu Goru i čvrsto podržava njihov evropski put. Regionalna politika Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem zasnovana je na međusobnom poštovanju i zajedničkoj viziji za regionalnu stabilnost i napredak", rekao je Jovanov.

Na komentar Rota da Srpska pravoslavna crkva deluje kao kanal ruskog uticaja i da predstavlja pretnju evropskim integracijama Crne Gore, Jovanov je naglasio da su ti komentari duboko uznemirujući i uvredljivi za njene vernike i veliki broj građana Srbije, Crne Gore i regiona, ali i Savezne republike Nemačke.

"SPC je sastavni deo našeg kulturnog i duhovnog nasleđa i deluje nezavisno od političkih uticaja. Aktivnosti srpske crkve su usmerene na očuvanje kulturnog identiteta i podršku zajednici, a ne na vršenje stranog uticaja", rekao je on.

Prema rečima Jovanova Srbija ostaje nepokolebljiv zagovornik regionalne saradnje i evropskih integracija i nastaviće da radi na jačanju veza sa svim zemljama u regionu i šire.

"Ako je gospodinu Rotu stalo da vidi saradnju u regionu Balkana na delu, neka, za početak, prestane tu saradnju da opstruiše", rekao je Jovanov.

image