Srbija i Balkan

Božić protiv Rota: Šta je radila prozapadna opozicija u Bundestagu

Poslanica naprednjaka optužila je predstavnike Srbije protiv nasilja da ih ne zanimaju ODIHR preporuke, već da u Berlinu zatiru integritet Srbije
Božić protiv Rota: Šta je radila prozapadna opozicija u Bundestagu© Adam Berry/Getty Images

Dok bledi "ljubavna priča" između koalicije Srbija protiv nasilja i američkog ambasadora Kristofera Hila, druga se istovremeno piše u Bundestagu, gde je deo ove političke grupe danas imao, po svemu sudeći srdačan i plodonosan sastanak sa predsednikom odbora za evropske poslove nemačkog parlamenta Mihaelom Rotom.

Pavle Grbović, Radomir Lazović i Borko Stefanović nisu, naime, prisustvovali skupštinskom kolegijumu na kome je trebalo sa predstavnicima vlasti postići dogovor o izbornim uslovima, već su se radije Nemcu u Berlinu žalili na to da njihovi uslovi nisu ispunjeni i kako je Srbija u političkoj krizi.

Dok su, njihove kolege u Beogradu, garantovano u želji da tu krizu reše, napustili sastanak sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić.

"Sreli se da usaglase strategiju kojom će nastaviti da promovišu tzv. nezavisno Kosovo, tezu da su Srbi počinili genocid u Srebrenici i način za ukidanje Republike Srpske! Ili kraće, kako da slome kičmu srpskom narodu i zatru našu samostalnost, identitet i integritet! ODIHR preporuke?", prokomentarisala je "berlinsko društvo" na Iksu poslanica SNS-a Sandra Božić.

Ona je ocenila da to što je opozicija danas napustila sastanak s predsednicom Skupštine, kao i "postavljanje besmislenih ultimatuma" govori o tome "koliko ih je baš briga".

"To govori da su preporuke samo sredstvo manipulacije i politička pozornica za nastavak pokušaja podrivanja stabilnosti i mira u našoj zemlji!", navela je Božić, retvitujući inače objavu Mihaela Rota, u kojoj Lazoviću, Grboviću i Stefanoviću zahvaljuje za "snažnu posvećenost demokratiji i vladavini prava u Srbiji" i naziva ih "dragim prijateljima".

Rot, inače u javnim nastupima poznat kao lobista za interese Albanaca na Kosovu, ali i kao žustri kritičar Beograda, ovoga puta, međutim, tvrdi da mu je na umu samo boljitak za Srbiju.

"Poštovana gospođo Božić, Srbija nije žrtva demokratske opozicije, nije žrtva EU ili Nemačke. Srbija je žrtva Vučićevog režima koji manipuliše izborima i krši demokratiju", odgovorio je Rot Božićki, i to na srpskom jeziku.

Rot, međutim, nije objasnio kakav doprinos demokratiji daju sve češći sastanci nemačkih poslanika i srpskih prozapadnih opozicionara u Bundestagu, kao ni, kakvu bi vajdu Srbija mogla da ima od ovakvog očiglednog mešanja u njene unutrašnje poslove.

Nedavno je Rotovo ponašanje komentarisala i sadašnja predsednica Skupštine Ana Brnabić, navodeći kako, dok Rot poručuje Beogradu da hitno posluša ODIHR i preporuke hitno sprovede, Berlin to isto ne radi kada ODIHR pošalje preporuke Nemačkoj.

"To je minimum minimuma koje jedna suverena nezavisna država treba da traži. Žao mi je što postoje ljudi u Srbiji koji misle da je njihova zemlja drugog reda", pojasnila je ona.

image