Srbija i Balkan

Grbović, Lazović i Stefanović u Bundestagu: Imamo podršku sa ove strane (FOTO)

U pitanju je neformalni sastanak u Bundestagu koji nije bio u zvaničnoj najavi ove institucije
Grbović, Lazović i Stefanović u Bundestagu: Imamo podršku sa ove strane (FOTO)© Antonio Ahel/ATAImages

Predstavnici "Srbije protiv nasilja" danas su u Bundestagu razgovarali sa članovima Odbora za evropske poslove o izborima u Srbiji. U delegaciji su bili Pavle Grbović, Radomir Lazović i Borko Stefanović, a domaćin im je bio Mihael Rot.

Kako je saopšteno iz ove koalicije, Grbović je rekao da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon krađe izbora u decembru 2023. godine i da je nažalost trenutno bliži novoj i još težoj krizi nego postizanju rešenja za prevazilaženje aktuelne situacije

"Opozicija je učinila apsolutno sve što je bilo do nje da se problemi reše. Sami smo inicirali razgovore sa predstavnicima vlasti, bili smo konstruktivni i ponudili smo konkretna i lako sprovodiva rešenja, ali je očigledno da sa strane vlasti ne postoji politička volja da se loše stvari menjaju", rekao je Grbović.

On je naveo da se zbog toga opozicija danas nalazi pred dva loša izbora – da u nepromenjenim okolnostima učestvuje u nefer izbornoj trci ili da bojkotuje izbore, preneo je PSG.

"Oba ishoda za Srbiju znače nastavak krize i zbog toga je neophodna još veća uključenost evropskih partnera jer svaka kriza u Srbiji ima potencijal da se prelije i destabilizuje ceo region, što nije u interesu ni građana Srbije, ali ni Evropske unije", zaključio je Grbović.

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta izjavio je da se čini da imaju podršku svih grupacija u Bundestagu.

"Čini se da imamo podršku svih grupacija u Bundestagu, isto kao što je nedavno bilo u EP, gde je rezolucija usvojena i glasovima ENP, kojoj pripada i SNS, skoro da postoji opšte slaganje da je ono što se dešavalo na izborima neprihvatljivo ikome. Vučić gubi podršku koju je imao, jasno je da se u Srbiji moraju sprovesti demokratske promene. Na obraćanju Bundestagu koje je završeno nešto pre sastanka u Beogradu, upoznali smo kolege sa najnovijim dešavanjima, sa svime što su moje kolege govorile, da je ispunjavanje preporuka ODIHR-a neophodno, da naša vlast odbija to da učini. Ovi pregovori se vode, ne o ključnim ODIHR preporukama, nego o onima koje vlada bira da bi sebe predstavila kao nekog ko želi da ispunjava preporuke", rekao je Lazović za N1.

Istakao je da imaju punu podršku sa "ove strane" da se promene moraju desiti.

"Razgovarali smo i o poseti koja će biti u narednom periodu i sa njihove strane, insistira se na tome da se ispune ODIHR preporuke, da se ceo taj demokratski sistem koji kod nas očigledno ne radi, da bi morao da se popravi, ne samo to, nego i vladavina prava", ističe on.

Za to vreme u Skupštini Srbije održan je sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a među njima nenadano su se našli i američki ambasador Kristofer Hil i šef Misije EU u Srbiji Emanuel Žiofre.

image