Srbija i Balkan

Nije što je vruće, nego što je sparno: Kakvo nas vreme čeka narednih dana

Pljusak praćen grmljavinom sručio se danas na Beograd i druge delove Srbije, ništa drugačije neće biti ni narednih dana, kaže meteorolog Nedeljko Todorović
Nije što je vruće, nego što je sparno: Kakvo nas vreme čeka narednih danaGetty © Valeria Mongelli/Anadolu

U Srbiju je sinoć stigao hladniji vazduh i makar malo spustio tropske temperature koje su prethodnih dana uticale da i noću nema osveženja.

Danas se u Beogradu sručio pljusak i bar na kratko doneo predah, što je sve tipično za junsko vreme.

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da posle nekoliko dana letnjih vrućina dolazi osveženje, pljuskovi i grmljavina, što je sve "kao po receptu".

"Nepogoda će biti i narednih dana, tako će do petka biti u svim krajevima Srbije sveže, ali prijatno, umereno toplo vreme. U svakom slučaju svežije za 7-8 stepeni, a možda i 10 u odnosu na prethodne dane", kaže Todorović.

Uprkos prolećnim pljuskovima, najavljuje novi toplotni talas već za nekoliko dana.

"Od nedelje ponovo sledi porast temperature, pa će najverovatnije od 20 ili 21. juna opet biti pik toplote kao što je bilo u prethodna dva dana. Do tada će temperature biti oko ili malo ispod prosečnih vrednosti, a to je između 23 i 27 stepeni, prosečna maksimalna temperatura je oko 26 stepeni", precizira Todorović govoreći za "Kurir".

Odgovarajući na pitanje koji delovi Srbije su najugroženiji što se tiče grada, Todorović kaže da je tačnu lokaciju takvog gradonosnog oblaka teško unapred prognozirati.

"Na čitavom području Srbije je velika verovatnoća pojave lokalnih nepogoda, odnosno grmljavine sa gradom. Ne mogu da tvrdim tačno koje mesto, veća verovatnoća danas je na severu, a sutra na istoku i jugoistoku Srbije, ali u principu, tačna lokacija je nemoguća, čak i 2-3 sata unapred", kaže Todorović.

image