Srbija i Balkan

Šili policijske uniforme i mantije: Kako se Zvicer spremao za izbore u Nikšiću

Na lokalnim izborima u martu 2021. Demokratski front preuzeo je vlast u Nikšiću, uprkos tome što je kavački kriminalni klan radio na tome da opština pripadne Demokratskoj partiji socijalista
Šili policijske uniforme i mantije: Kako se Zvicer spremao za izbore u NikšićuGetty © Rusmin Radic/Anadolu Agency

Vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer spremao se za lokalne izbore u Nikšiću 2021. godine, tako što je naručio policijske uniforme i mantije za svoje ljude, pokazala je prepiska sa Skaj aplikacije.

Kako pišu podgoričke Vijesti, vođa kriminalnog klana u prepisci sa odbeglim Cetinjaninom Nenadom Kaluđerovićem razgovara o lokalnim izborima i planira aktivnosti svojih saboraca kako da utiču na izborne rezultate.

Zvicer obaveštava Kaluđerovića da je uoči izbora u Nikšiću naručio da se sašije stotinu uniformni i šalje fotografiju kako će da izgledaju.

Sa druge strane, Kaluđerović mu odgovara da su u Crnu Goru došli Srbi "sa vrećama para", kao i ko im je vođa, dodajući da su među njima bivši vaterpolista Vladimir Mandić i navodno sin Milorada Dodika.

"Samo neka dođu, sad pravim 100 uniformi", poručuje Zvicer, na šta ga Kaluđerović pita o čemu se radi.

"Biće dočekani. Ako se izgubi Nikšić nema Crne Gore", kaže Zvicer.

Pojašnjava da će uniforme biti crne sa krstašem, te da takve ima specijalni policijski tim, ali i navijači.

Kaluđerović predlaže da se na Kosovu naprave policijske uniforme i mantije, odnosno kako piše "popovske odore".

"Vijesti" su još ranije objavile da su pripadnici kavačkog klana nadgledali funkcionere nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) uoči nikšićkih izbora 2021. i dogovarali se da "zaždiju" automobil kojim je bivši srpski rukometaš sa tadašnjim poslanikom DF-a Milom Božovićem došao u Nikšić sredinom februara, ali i da "išipkaju" tog političara.

Navodno su i kupovali lične karte i plaćali da njihovi "vojnici" na Grahovu izvižde predstavnike tadašnje izvršne vlasti.

To proizilazi iz međusobne komunikacije koju je odbegli policajac Ljubo Milović preko kriptovane Skaj aplikacije vodio sa uhapšenim policajcem Petrom Lazovićem i više osoba, a čije transkripte je crnogorskim istražiteljima dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona.

Lazović je o tome pričao i sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom.

Aktivnosti oko nikšićkih izbora najviše su ih brinule 27. januara - te noći policija je u Nikšiću privela Mandića, tadašnjeg poslanika DF-a Mila Božovića, Beograđane Dana Šijana i Aleksandra Jokića, Nemanju Bogdanovića iz Sarajeva, Slobodana Lalovića i Blagdana Madžića iz Foče, Trebinjca Dejana Puhala i Miroslava Vujovića.

Policija je tada nezvanično govorila da je ta grupa, među kojima je bilo pripadnika organizovane kriminalne grupe škaljarski klan, u Nikšić došla sa velikom količinama novca, kako bi kupovali glasove za predstojeće lokalne izbore.

image