Svet

Novo ime na sajtu "Miratvorec": Poslanica Rade označena za unutrašnjeg neprijatelja Ukrajine

Navodi se da su kod poslanice Marjane Bezugluje primećeni "jasni znaci informacione kampanje u interesu Ruske Federacije" i "neidentifikovane grupe ljudi"
Novo ime na sajtu "Miratvorec": Poslanica Rade označena za unutrašnjeg neprijatelja UkrajineGetty © SOPA Images / Contributor

Ekstremistički sajt "Miratvorec", za kojeg ruska strana tvrdi da je pod kontrolom Zapada, uvrstio je poslanicu Rade iz vladajuće stranke predsednika Ukrajine, Marjanu Bezugluju, u svoju bazu neprijatelja Ukrajine.

U pitanju je sajt koji je pokrenut 2014. godine, na inicijativu tadašnjeg savetnika ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Antona Geraščenka, a predstavlja otvorenu bazu podataka u kojoj se nalaze navodni saradnici Kremlja i osobe koje rade "protiv interesa Kijeva". Sajt je postao poznat nakon što je u svoju bazu podataka uvrstio i američkog milijardera Ilona Maska, voditelja Takera Karlsona nakon intervjua sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, i lidera Severne Koreje Kim Džong Una zbog posete Rusiji.

Odluka o Marjani doneta je ubrzo nakon njenih javnih kritika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog, tvrdeći da je pod njegovim vođstvom vojska kapitulirala, a da je on "zločinac" koji je pristao na predaju i "nametanje mira".

Krajem juna ove godine, ona je podnela prijavu protiv Sirskog Državnom istražnom birou Ukrajine, optužujući ga da "ometa njene parlamentarne aktivnosti i da joj daje lažne informacije". Nekoliko dana kasnije, izjavu je podnela i organima za sprovođenje zakona i tom prilikom spomenula i bivšeg glavnokomandujućeg, a sadašnjeg ambasadora u Londonu, Valerija Zalužnog, kojeg je ranije takođe oštro kritikovala, jer, kako je i sam javno priznao, nije imao vojni plan za ovu godinu.

U oba slučaja pozivala je na smenu glavnokomandujućih.

Širu prepoznatljivost zadobila je i izjavama iz decembra prošle godine o potencijalno novim pravilima mobilizacije. Nakon ovih istupa, Rada je ocenila da njeni stavovi dovode do porasta tenzija u društvu, zbog čega je predložena njena smena sa mesta zamenika šefa kabineta za nacionalnu bezbednost. Ipak, to se nije desilo, jer, prema nekim izvorima, kancelarija Vladimira Zelenskog blokira ovaj proces. 

"Miratvorec" navodi da su kod Marjane primećeni "jasni znaci informacione kampanje u interesu Ruske Federacije" i "neidentifikovane grupe ljudi". Cilj ove kampanje, kako se navodi, je da se demoralizuju vojnici Oružanih snaga Ukrajine, diskredituje najviši vojni vrh i izazove pad poverenja građana u vojsku. Takođe, autori sajta je optužuju za diskreditaciju državne vlasti, izazivanje raskola u društvu i širenje informacija koja su označene kao državna tajna.

image