Svet

Ukrajina iz očaja razmatra i nove mere: I žene poslati na front?

Poslednjih dana u javnosti se pojavljuje sve više komentara na temu mobilizacije žene, a danas je ovu inicijativu javno podržala i poslanica Rade iz vladajuće stranke predsednika Ukrajine, Marjana Bezuglaja
Ukrajina iz očaja razmatra i nove mere: I žene poslati na front?© Elements.envato.com

Ukrajina će biti uništena, ukoliko ne počnemo da mobilišemo i žene, poručila je danas poslanica ukrajinske Rade Marjana Bezuglaja, piše list "Glavkom", a prenose "RIA Novosti".

"Podržavam. To je realnost. Ili ćemo doći do toga, ili ćemo biti uništeni", rekla je Bezuglaja, dodajući da se, zapravo, radi o tome da, prema njenom mišljenju, sva omladina treba da prođe vojnu obuku.

Ona je tako prokomentarisala nedavnu izjavu Oksane Grigorjeve, savetnice komandanta ukrajinske kopnene vojske, koja je za "Tajms" rekla da bi Kijev trebalo da usvoji politiku sličnu onoj koje se pridržava Izrael, a koja podrazumeva vojnu obuku i za žene.

Grigorjeva je tom prilikom dodala i da bi svi u Ukrajini trebalo da budu spremni za to da će u narednim godinama mobilizacija biti obavezna i za žene. 

Na ovu njenu izjavu, odmah se oglasio i ukrajinski Centar za borbu protiv dezinformacija, koji je poručio da pitanje mobilizacije žena trenutno ne stoji na dnevnom redu. 

Podsetimo, tema mobilizacije je ovih dana posebno aktuelna u Ukrajini.

Ranije tokom dana Rada je, posle dužeg vremena, usvojila novi zakon o mobilizaciji. Ovaj dokument je sada poslat predsedniku Ukrajine, koji treba da odluči da li će ga potpisati ili ne. Ukoliko do toga dođe, nove mere će stupiti na snagu kroz mesec dana, otprilike sredinom maja. 

image