Svet

Poslanica Rade: Svakih pet minuta strada jedan Ukrajinac

Marijana Bezuglaja nastavlja da kritikom ukrajinskog vojnog vrha
Poslanica Rade: Svakih pet minuta strada jedan Ukrajinacwww.globallookpress.com © Cover Images

Svakih pet minuta bude ubijen ili povređen jedan Ukrajinac, napisala je na Fejsbuku poslanica iz vladajuće stranke predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Marijana Bezuglaja.

"U Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine se ništa ne menja", dodala je zatim Bezuglaja, objašnjavajući zbog čega često kritikuje vojnu komandu.

Poslednjih dana u Ukrajini se razgovara o novom nacrtu projekta o mobilizaciji. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je vojska zatražila još oko pola miliona vojnika, što je vojska ubrzo demantovala. Ministarstvo finansija Ukrajine poručilo je da nema sredstava da mobilizuje toliki broj ljudi.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko pozvala je Zelenskog da predstavi plan B i predložila da se umesto spuštanja starosne granice za mobilizaciju, država odluči za regrutovanje pripadnika bezbednosnih službi, budući da oni već znaju da koriste oružje. 

Bezuglaja, koja je obnarodovala lošu statistiku sa ukrajinskog fronta, i ranije je istupala protiv vojnog vrha. Nedavno je poručila da smatra da bi glavnokomandujući ukrajinske vojske Valerij Zalužni trebalo da podnese ostavku, budući da je izjavio da nema plan za 2024. godinu.

Njen komentar izazvao veliku hajku u ukrajinskoj javnosti, a jedna od osoba koja je osudila njenu izjavu bio je i bivši predstavnik predsednika Ukrajine u Radi Fjodor Venislavski, koji je smenjen bez objašnjenja ubrzo nakon. 

image