Svet

Rojters: Vojna pomoć Nemačke Ukrajini u 2025. godini biće prepolovljena

Berlin je ove godine odvojio osam milijardi evra za Kijev, ali dokument koji će danas biti usvojen pokazuje da će se ta suma za narednu godinu prepoloviti
Rojters: Vojna pomoć Nemačke Ukrajini u 2025. godini biće prepolovljenaGetty © Siegfried Layda

Nemačka namerava da u 2025. godini izdvoji četiri milijarde evra za vojnu pomoć Ukrajini, što je upola manje nego ove godine kada je izdvojila osam milijardi evra, prenosi Rojters, pozivajući se na nacrt budžeta koji je pripremila nemačka vlada.

Prema onome što je planirano, dokument će biti usvojen danas, a uključuje finansijske planove do 2028. godine, kada bi trebalo da se zatvori specijalni fond oružanih snaga otvoren za postizanje ciljeva potrošnje NATO-a.

Kako agencija navodi, sastavljanje budžeta za 2025. bilo je teško, pošto je nemački ministar finansija Kristijan Lindner zahtevao "fiskalnu konsolidaciju posle povećane potrošnje tokom pandemije virusa kovid-19 i nedavne energetske krize".

U februaru su zemlje Evropske unije (EU) odobrile dugoročni program budžetske pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra. Nemački kancelar Olaf Šolc se, međutim, žalio da mnoge zemlje EU ne čine dovoljno da podrže Kijev.

image