Svet

Ministar Habek priznao: Zbog "ruske pretnje" Nemačka žuri da nabavi oružje

Sukob u Ukrajini primorao je Nemačku da preispita svoj pristup odbrani i poveća potrošnju, a Berlin je drugi najveći sponzor Kijeva
Ministar Habek priznao: Zbog "ruske pretnje" Nemačka žuri da nabavi oružje© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Nemačka planira da ubrza kupovinu oružja i usavrši sistem planiranja za velike ugovore za naoružanje ne bi li prilagodila svoju odbrambenu industriju okolnostima nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, piše "Blumberg".

"Ako imamo u vidu Rusiju, s obzirom na pretnju koja potiče od nje, moramo obezbediti povećanje  proizvodnje robe koja jača bezbednosne kapacitete zemlje. Situacija sa globalnim pretnjama se promenila i bilo bi naivno ne razmišljati o tome", rekao je ministar ekonomije Nemačke Robert Habek nakon sastanka s predstavnicima domaćih proizvođača, dobavljača i tehnoloških kompanija koje posluju u oblasti bezbednosti.

Sukob u Ukrajini primorao je Nemačku da preispita svoj pristup odbrani i poveća potrošnju. Berlin je drugi najveći sponzor Kijeva, kako u finansijskom, tako i u vojnom smislu, posle SAD, i obezbedio je ili doprineo obezbeđivanju sredstava u ukupnom iznosu 28 milijardi evra.

Međutim, vladajuća koalicija ne može da postigne konsenzus o tome da li da Ukrajini isporuči rakete dugog dometa "taurus". Kancelar Olaf Šolc se izjasnio protiv toga iz straha da ne postane strana u ratu, ali su njegovi partneri Habek i ministar finansija Kristijan Lindner za slanje raketa.

Vlada je formirala specijalni fond od 100 milijardi evra za modernizaciju nemačke vojske ubrzo nakon što je počela SVO u Ukrajini. Habek je rekao da radi i na alternativnim fondovima koji bi kompanijama omogućili da planiraju veće narudžbine oružja.

Takođe, proces odobravanja kupovine oružja u Nemačkoj često je predug i treba ga ubrzati. Prema Habekovim rečima, nakon sastanka s predstavnicima velikih nemačkih kompanija, biće revidirana pravila koja se odnose na robu dvostruke namene, one koja se može koristiti i u vojne i u civilne svrhe.

Ministar je ponovio pozive za stvaranje pozicije komesara EU za odbranu, koji bi mogao da pomogne u koordinaciji zajedničkih nabavki na tržištima bloka.

image