Rusija

Indija prestigla Nemačku kao najveći izvoznik lekova u Rusiju

Indijske farmaceutske kompanije su iskoristile činjenicu da su njihovi zapadni pandani ostavili prazninu na ruskom tržištu
Indija prestigla Nemačku kao najveći izvoznik lekova u RusijuGetty © Joe Raedle/Getty Images

Indija je prošle godine postala najveći snabdevač Rusije farmaceutskim proizvodima, tako popunivši prazninu koja je ostala nakon odlaska dominantnih zapadnih firmi sa ruskog tržišta, izvestio je u ponedeljak RBK, pozivajući se na podatke koje je prikupila analitička kuća "RNC farma".

Indijski proizvođači su prošle godine povećali ukupan izvoz lekova za tri odsto i isporučili skoro 294 miliona pakovanja lekova u Rusiju, zamenivši Nemačku, koja je bila najveći snabdevač Rusije 2021. i 2022. godine, navodi se u saopštenju.

Prošle godine Nemačka je smanjila svoje isporuke lekova Rusiji za skoro 20 odsto na 238,7 miliona paketa, pokazuju brojke.

Mnoge zapadne farmaceutske kompanije obustavile su u Rusiji delove poslovanja za koje se ne smatra da su od suštinske vrednosti usred sukoba Moskve i Kijeva. Brojni veliki međunarodni proizvođači farmaceutskih proizvoda, uključujući "Eli Lili", "Bajer", "Fajzer", "MSD" i "Novartis", takođe su obustavili nova klinička ispitivanja u Rusiji.

Sa druge strane, indijske farmaceutske kompanije proširuju svoje poslovanje u Rusiji, uključujući zajedničke projekte, navodi RBK. Indijska farmaceutska industrija je treća po veličini na svetu, prema indijskoj vladi, a zemlja se često naziva "svetskom apotekom".

Prošle godine, samo kompanija "Oksford laboratoris" sa sedištem u Mumbaju povećala je svoje isporuke Rusiji za 67 odsto na 4,8 miliona pakovanja, pokazuju podaci.

Portfolio ove kompanije uključuje lekove za kardiovaskularne i oftalmološke lekove, preparate za erektilnu disfunkciju i druge. "Ipka laboratoris", još jedna velika indijska farmaceutska kompanija specijalizovana za "generičke" lekove, odnosno lekove sa istim komponentama kao i lek koji je nekada proizvodio samo nosilac patenta, povećala je svoj izvoz za 58 odsto, na 13,7 miliona pakovanja prošle godine.

Neki eksperti su istakli da su zapadne sankcije zapravo podstakle jačanje bilateralne saradnje Rusije i Indije u novim oblastima, uključujući farmaceutsku, hemijsku i prehrambenu industriju, eksploataciju nafte i preradu dijamanata.

Drugi ključni dobavljači lekova u Rusiju prošle godine su Francuska, koja je povećala izvoz za 7,6 odsto na 149,4 miliona pakovanja, Mađarska, sa povećanjem od 11,6 odsto na 112,5 miliona pakovanja, i Izrael, koji je povećao isporuke za 11 odsto na 149,8 miliona pakovanja, prema podacima "RNC farma".

image