Rusija

Zaharova pozvala: Ne dozvolimo da nacizam podigne glavu u Evropi

Berlin nema moralno pravo da drugačije tretira žrtve nacističkih zločina Trećeg rajha, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, komentarišući izjavu nemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer o posebnoj odgovornosti Nemaca prema Jevrejima
Zaharova pozvala: Ne dozvolimo da nacizam podigne glavu u Evropi© Sefa Karacan/Anadolu Agency/Getty Images

Nemačka nema moralno pravo da drugačije tretira žrtve nacističkih zločina i da govori o odgovornosti samo prema Jevrejima, navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave Berlina o posebnoj odgovornosti Nemaca prema Jevrejima.

"Šta je sa izmučenim, spaljenim, živim zakopanim narodima drugih nacionalnosti? Isplata odštete žrtvama nacističkih zločina samo jedne nacionalnosti i snošenje istorijske odgovornosti građanima samo jedne države je ponavljanje zločina i grešaka od pre 80 godina", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je naglasila da Berlin svoju politiku vodi suprotno odredbama međunarodno-pravnih dokumenata.

Zaharova je podsetila da rezolucija Generalne skupštine UN o Holokaustu govori o stradanju "Jevreja i bezbroj pripadnika drugih manjina", a istu formulaciju koristi i rezolucija Uneska, dok se Berlinska deklaracija OEBS-a generalno odnosi na "sve etničke i verske grupe".

"Nacistička Nemačka je počinila zločine ne samo protiv jedne nacionalnosti, već protiv mnogih. Zapravo, o tome govori formulacija 'zločina protiv čovečnosti' koju je koristio Nirnberški tribunal, osudivši nacionalsocijalizam", rekla je Zaharova.

Ruska zvaničnica je podsetila da zločini protiv svake posebne grupe imaju svoje ime u okviru nacionalnog zakonodavstva ili tradicije, pa je tako za Jevreje to "šoa", za stavnovnike Lenjingrada je to blokada, priznata kao genocid (kao što su bile akcije nacista, na primer, u Kalinjingradu, Rostovu, Pskovu, Voronježu i drugim regionima), dok Romi govore o tragediji "Samudaripen" ili "Paraimos".

"Berlin nema moralno pravo da drugačije tretira žrtve nacističkih zločina Trećeg rajha. U gasnim komorama svi su se jednako gušili i goreli na ognjištu peći Treblinka bez obzira na nacionalnu pripadnost i jezik. Ne dozvolimo da nacizam digne glavu u Evropi!", zaključila je Zaharova.

image