Rusija

MSP Rusije: Nemačka da isplati odštetu onima koji su preživeli opsadu Lenjingrada

Blokada Lenjingrada bila je jedan od najbrutalnijih, najmonstruoznijih činova genocida nad mnogonacionalnim građanima SSSR-a, koji je Treći Rajh namerno sprovodio. Zahtevamo od nemačkih vlasti da ispolje odgovornost i odgovore na zahteve onih koji su preživeli opsadu, budući da se određena odšteta danas izdvaja za bivše saradnike Trećeg rajha, poručila je Marija Zaharova
MSP Rusije: Nemačka da isplati odštetu onima koji su preživeli opsadu Lenjingradawww.globallookpress.com © Vladimir Baranov

Učesnici odbrane i građani Lenjingrada, koji su se tokom Drugog svetskog rata boravili u današnjem Sankt Peterburgu i preživeli opsadu, izazvanu akcijama fašističkih trupa, zatražili su u septembru ove godine od nemačke vlade da se humanitarne isplate Berlina prošire na sve i danas žive stanovnike Sankt Peterburga, a ne samo na one koji su jevrejskog porekla. 

Tim povodom iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije kažu da podržavaju zahtev svoji državljana, koji je diplomatskim kanalima već predat nemačkim vlastima. 

"Kao odgovor, nemačka strana je obavestila rusku ambasadu u Berlinu da nema nameru da udovolji ovom, po našem čvrstom uverenju, moralno opravdanom zahtevu ljudi nejevrejske nacionalnosti, koji su preživeli opsadu. Smatramo apsolutno neprihvatljivim i neubedljivim izgovore nemačkih vlasti i njihovo pozivanje na tobože već postignuto rešenje ovog pitanja koje se odnosi na to da je Nemačka već platila reparacije Sovjetskom Savezu posle Drugog svetskog rata", kaže Zaharova.

"Ne može postojati nikakva pravna veza između posleratnih reparacija i želje onih koji su preživeli opsadu Lenjingrada da zadovolje ljudsku pravdu", objašnjava ona.

Ovakav stav Berlina posebno upada u oči ako se zna da Nemačka danas isplaćuje određenu sumu svojim građanima koji su tokom Drugog svetskog rata bili deo SS jedinica, ali i strancima za koje se zna da su sarađivali sa Trećim rajhom. U to spadaju i oni kolaboracionisti koji su bili povezani sa blokadom Lenjingrada, ističe predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Blokada Lenjingrada bila je jedan od najbrutalnijih, najmonstruoznijih činova genocida nad mnogonacionalnim narodom SSSR-a, koji je Treći Rajh namerno sprovodio. Zahtevamo od nemačkih vlasti da ispolje odgovornost, čuju šta im govore oni malobrojni koji su preživeli opsadu i dostojno odgovore na njihove zahteve", poručuje Moskva. 

image