Svet

Maskov "Iks" tuži liberalnu grupu zbog članaka o pronacisitičkom sadržaju na toj mreži

"Iks" tvrdi da je "Medija meters" započeo očiglednu kampanju klevete objavom najmanje 20 članaka protiv te društvene mreže u novembru
Maskov "Iks" tuži liberalnu grupu zbog članaka o pronacisitičkom sadržaju na toj mrežiwww.globallookpress.com © Ron Sachs

Korporacija "Iks" u vlasništvu milijardera Ilona Maska podnela je prijavu protiv neprofitne organizacije "Medija meters for Amerika" zbog, kako navode, "malicioznog" izveštavanja da su reklame pojedinih velikih korporacija na društvenoj mreži Iks prikazivane pored neonacističkog sadržaja.

"Medija meters je napravio te fotografije i naknadnu medijsku strategiju kako bi oterali oglašivače sa korporacije Iks", napisali su oni u optužnici, prenosi magazin "Tajm".

Izveštaj te liberalne grupe pratio je nalet antisemitskog i drugog govora mržnje na Iksu, od kojih je neke sam Mask promovisao, čime je razbesneo pojedine zakupce reklama na sajtu, navodi "Tajm".

"Epl" i "Dizni" su suspendovali ili obustavili sa reklamiranjem na toj platformi. 

"Iks" tvrdi da je "Medija meters" započeo očiglednu kampanju klevete objavom najmanje 20 članaka protiv te društvene mreže u novembru.

Oni su tu grupu optužili za davanje malicioznih i lažnih izjava da su namerno postavljali reklame pored antisemitskih objava.

Iz "Medija metersa" su rekli da je reč o "neozbiljnoj tužbi čiji je cilj da natera Iksove kritičare da ćute", kao i da stoje iza svojih objava.

Maskova kompanija je objavila da te tražiti novčanu kompenzaciju, kao i da sud naredi da "Medija meters" momentalno ukloni sporne objave.

Mask se prošle nedelje našao da udaru kritičara, kada se navodno složio sa objavom na Iksu u kojoj piše da "Jevreji gaje dijalektičku mržnju protiv belih ljudi". Njega je i Bela kuća optužila za širenje antisemitizma.

image