Svet

Dan uoči glasanja: EU sud protiv Ursule fon der Lajen zbog kovid vakcina

Evropska komisija uskratila podatke o kupovini kovid vakcina
Dan uoči glasanja: EU sud protiv Ursule fon der Lajen zbog kovid vakcinaGetty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Evropski sud presudio je da Evropska komisija nije dozvolila dovoljan pristup javnosti o ugovorima o kupovini vakcina protiv kovida 19 tokom pandemije budući da je cenzurisala delove pomenutih dokumenata.

Sudska odluka doneta je dan uoči glasanja u Evropskom parlamentu o tome da li će Ursula fon der Lajen ponovo biti izabrana za predsednicu Evropske komisije, za šta joj je potrebna podrška 361 evroposlanika, prenosi Politiko.

Slučaj je pokrenula grupa poslanika Zeleni, koji su želeli da provere niz ugovora koje je EK potpisala s proizvođačima kovid vakcina 2021. godine i s njima povezane dokumente a pošto im je omogućen samo ograničen pristup istima.

To što dokumentacija nije bila kompletna, a njeni delovi uz to redigovani, Komisija je objašnjavala time da su morali da se zaštite komercijalni interesi, kao i privatni podaci.

Evropski sud je utvrdio i da Komisija nije pružila dokaze da bi širi pristup dokumentima potkopao komercijalne interese preduzeća.

Tužilaštvo Evropske unije pokrenulo je istragu o nabavci milijardi doza vakcine protiv kovida 19 nakon objave poslanika da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u tajnosti vodila pregovore o nabavci cepiva s izvršnim direktorom "Fajzera" Albertom Burlom.

Takođe, "Njujork tajms" je podneo tužbu protiv EK Evropskom sudu pravde zbog toga što je izvršno telo EU odbilo da objavi SMS poruke između Fon der Lajenove i Burle, tvrdeći da je predsednika EK lično pregovarala o evropskoj kupovini vakcina – sporazum vredan neverovatnih 35 milijardi evra potpisan je u aprilu 2021.

image