Svet

U Norveškoj dolijao od ranije poznati "ruski špijun"

Nažalost, norveške vlasti nisu imale priliku da "špijuna" ispitaju, pošto je pronađen mrtav
U Norveškoj dolijao od ranije poznati "ruski špijun"Getty © Kevin Schafer

Norveške vlasti konačno su uhvatile od ranije poznatog "ruskog špijuna" - belog kita, javlja norveški javni servis NRK.

Nažalost, kit je pronađen mrtav u zalivu Risavika na jugu Norveške, tako da vlasti nisu imale priliku da ga ispitaju i dobiju odgovore na razna pitanja koja bi samo jedan "ruski špijun" mogao da pruži - poput toga da li ga je ruski predsednik Vladimir Putin platio u rubljama ili hobotnicama, i da li je razgovor tekao na ruskom ili uz pomoću simultanog prevodioca koji je cijukao i zavijao.

Uginulog kita, na kojem se nisu videli spoljašnji tragovi povreda, pronašli su otac i sin ribari u subotu, a njegovo telo je podignuto pomoću dizalice i otpremljeno u obližnju luku gde će biti ispitan uzrok smrti.

Priča o ovom notornom protivniku Zapada počela je još 2019. godine, kada se drznuo da gurka čamce norveških ribara, a koji su na njemu navodno primetili kopču s natpisom "Oprema Sankt Peterburg", što je podstaklo tvrdnje da kit špijunira za Rusiju.

Zašto bi se jedan "špijun" tako lako kompromitovao, ostalo je neobjašnjeno.

Međutim, može se zaključiti da neimenovani beli kit i nije bio baš najbolji predstavnik svog zanata, budući da je, kako navodi NRK, zapažen u nekoliko norveških primorskih gradova i brzo je postalo jasno da je veoma pitom i da uživa u igri sa ljudima.

image